Potrivit unui studiu realizat recent în Hong Kong şi publicat de prestigioasa revistă medicală The Lancet, diferenţele între diferitele tipuri de vaccin împotriva COVID-19 de pe piaţă sunt uriaşe.
Pfizer vs Sinovac: anticorpi de 10 mai mai mulţi pentru vaccinul bazat pe ARNm
Astfel, diferenţa dintre nivelul anticorpilor pe care îl generează vaccinurile cu tehnologia ARN mesager şi cele cu viruşi inactivi pare a fi foarte mare, dacă ne uităm la concluziile acestui studiu.
Angajaţii sanitari care au fost vaccinaţi cu schema completă a serului produs de Pfizer au înregistrat niveluri de anticorpi de circa 10 ori mai mari decât cei care au fost vaccinaţi cu vaccinul produs de compania chineză Sinovac, potrivit Bloomberg.
“Diferențele în concentrația anticorpilor neutralizatori identificate în studiul nostru s-ar putea traduce în diferențe substanțiale în ceea ce privește eficacitatea vaccinurilor”, spun cercetătorii, care subliniază totuşi că anticorpii nu sunt singurul factor care trebuie luat în considerare atunci când vine vorba despre capacitatea unui vaccin de a genera imunitate.
Unele state pun acum la dispoziţie doza a treia dintr-un vaccin ARNm celor imunizaţi complet cu alte tipuri de vaccin
Studiul realizat de oamenii de ştiinţă din Hong Kong se alătură dovezilor în creştere potrivit cărora vaccinurile dezvoltate pe baza tehnologiei ARN mesager sunt mai eficiente pentru oferirea unei protecții potente și cuprinzătoare împotriva SARS-CoV-2 și variantelor sale, comparativ cu vaccinurile ce se bazează pe metode mai tradiționale, precum cele cu viruși inactivi.
Israelul şi Statele Unite, spre exemplu, ţări care au folosit, în principal, vaccinurile Pfizer şi Moderna, bazate pe ARN mesager, au obţinut o reducere substanțială a numărului de infecții.
În schimb, statele care au folosit preponderent vaccinurile chinezeşti Sinovac şi Sinopharm în campaniile lor de imunizare nu au avut scădere atât de mari ale numărului de cazuri, cu toate că numărul cazurilor grave şi al deceselor provocate de COVID-19 a fost redus semnificativ. Tocmai de aceea, unele ţări precum Thailanda sau Emiratele Arabe Unite, au decis să ofere posibilitatea vaccinării cu a treia doză dintr-un vaccin bazat pe ARNm, pentru a lupta împotriva efectelor variantei Delta.
Sursă foto: Dreamstime