Anunțul momentului pentru părinți, dar și pentru elevi. În cursul ședinței de miercuri, Guvernul va adopta un memorandum privind implementarea proiectului „România Educată”. Totodată, executivul va mai aproba și priorităţile în reforma sistemului naţional de Educaţiei.
UPDATE
Președintele Klaus Iohannis ajunge în Parlament pentru a participa la ședința de Guvern. Șeful statului va fi cel care va conduce întreaga ședință, urmând să aprobe mai multe proiecte din domeniul Educației.
Totodată, Administrația Prezidențială a publicat între timă și raportul privind proiectul „România Educată”. În ceea ce privește datele exprimate în document acestea se referă la: educaţie de calitate pentru toţi, educaţie individualizată, autonomie şi gândire critică, alocarea de resurse suficiente, în mod transparent şi echitabil, pentru acest domeniu, şcoli sigure şi sănătoase, atractivitatea sistemului de învăţământ, management educaţional profesionist şi bazat pe responsabilitate, colaborare şi stabilitate pentru un sistem de educaţie rezilient.
Știre Inițială
Ședința de Guvern urmează să fie condusă de președintele Klaus Ioahnnis. Potrivit memorandului transmis de Guvern, vor fi asumate toate obiectivele și țintele strategice din domeniul Educației.
„Guvernul României îşi asumă, prin prezentul memorandum, obiectivele şi ţintele strategice în domeniul educaţiei stabilite prin proiectul ‘România Educată’, ceea ce va determina accelerarea procesului de reformă a educaţiei româneşti şi va crea premisele asigurării stabilităţii şi credibilităţii sistemului educaţional.
Pentru implementarea proiectului ‘România Educată’, în cadrul căruia sunt clar identificate domeniile prioritare, ţintele, obiectivele şi direcţiile de acţiune, este necesar să se elaboreze un pachet legislativ, astfel încât documentele de politici publice, rapoartele tematice şi acţiunile asociate, rezultate din procesul de dezbatere şi consultare aferente proiectului ‘România Educată’, să fundamenteze legiferarea unui nou model de guvernanţă în educaţie, capabile să răspundă nevoilor educaţionale şi economice ale unei lumi moderne, globale, competitive, puternic tehnologizate şi digitalizate”,
De menționat este faptul că, memorandumul cuprinde şi termene asumate de Guvern pentru implementarea proiectului. Astfel, se urmăreşte constituirea, până la 1 august, a unui grup de lucru interministerial coordonat de prim-ministru, care va elabora rapoarte trimestriale de monitorizare a implementării proiectului „România Educată”.
Guvernul pregătește reforme în domeniul Educației
În același timp, tot în cadrul ședinței de astăzi se va propune și adoptarea până la data de 10 septembrie 2021 a unei hotărâri de Guvern privind aprobarea planului de acţiune, cu termene şi responsabilităţi, pentru implementarea proiectului.
Totodată, Guvernul mai are în plan ca până la data de 1 octombrie 2021 să elaboreze pachetul legislativ care să asigure implementarea proiectului „România Educată”.
Astfel, în cursul lunilor noiembrie și octombrie ale acestui an, Executivul mai dorește să organizeze consultări cu partenerii sociali, reprezentanţi ai asociaţiilor de părinţi, ai mediului economic şi organizaţiilor neguvernamentale, ai comunităţilor locale, ai altor autorităţi/ entităţi publice, elevi, studenţi, profesori, experţi, pentru definitivarea pachetului legislativ.
Amintim faptul că, pe lângă discuțiile legate de domeniul Educației, pe agenda de miercuri a şedinţei Cabinetului Cîţu mai figurează, între altele, un proiect de hotărâre privind modificarea Anexei nr. 3 la HG nr. 1103/2020, privind aprobarea normelor metodologice pentru stabilirea condiţiilor minime ale spaţiilor de cazare, a standardelor de cost şi a listei spaţiilor destinate pentru asigurarea carantinei persoanelor, puse la dispoziţie de către autorităţile administraţiei publice centrale şi locale, necesare pentru aplicarea unor măsuri în domeniul sănătăţii publice în situaţii de risc epidemiologic şi biologic, conform prevederilor Legii nr. 136/2020 privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătăţii publice în situaţii de risc epidemiologic şi biologic.