Puțini știu că scutul de la Deveselu este amplasat în apropierea orașului Caracal. Conform localnicilor, locul este des vizitat de militarii americani care lucrează la baza Deveselu. În plin scandal Caracal, NATO vine cu precizări privind funcționalitatea scutului dur contestat de ruși, însă de care depinde siguranța întregii regiuni a Mării Negre.
Cine îşi imaginează că oraşul Caracal mai este un banal oraş de provincie înseamnă că nu a auzit că aici este amplasat „Scutul de la Deveselu”, unde există o bază militară americană. Tot aici lucrează un număr important de soldaţi americani, de la cei care păzesc baza, pînă la specialişti de înaltă calificare în domeniul militar.
NATO a anunțat recent că scutul antirachetă de la Deveselu a fost updatat, după finalizarea unei actualizări tehnice a sistemului de apărare antibalistică de tip Aegis Ashore, instalat la această bază.
„Această actualizare (update), aplicată inclusiv în cazul sistemelor Aegis navale, nu conferă nicio capacitate ofensivă sistemului Aegis Ashore”, precizează un comunicat NATO postat pe site-ul organizației.
În perioada actualizărilor tehnice, când sistemul Aegis de la Deveselu a fost dezactivat, a fost instalat provizoriu un sistem complementar, de tip THAAD (Terminal High Altitude Area Defense), care interceptează la mare altitudine rachetele balistice aflate în faza terminală a traiectoriei. „Sistemul THAAD va fi relocat, conform planificării”, precizează comunicatul NATO.
De asemenea, oficialii Alianței Nord-Atlantice dau asigurări că „sistemul Aegis se concentrează, în continuare, pe potențiale amenințări din afarea spațiului euro-atlantic și este un sistem pur defensiv”.