Dacă te-ai gândit să-ți construiești un foișor în curte sau vrei doar să-ți amplasezi un șezlong cu umbrele trebuie să ai în vedere anumite aspecte pentru a nu avea probleme cu vecinii sau, mai rău, cu legislația în vigoare.
Putem avea ulterior probleme cu vecinii
O primă problemă este legată de locația unde dorim să le amplasăm și, chiar dacă avem tendința să credem că le putem pune oriunde în curtea noastră, avocații recomandă să nu facem acest lucru.
Legislația nu specifică în mod direct distanța medie la care trebuie montat un foișor sau unde trebuie amplasate șezlongurile cu umbrele, și, conform avocaților, aceasta „depinde de obiceiul locului”. Prin urmare, dacă există suficient spațiu și foișorul poate fi poziționat într-un alt loc decât lipit de gardul vecinului, este recomandat să procedăm astfel.
Dacă construcția respectivă este prea aproape de gard, vecinul poate să te notifice și chiar să te acționeze în judecată, invocând un pericol legat de siguranță.
Având în vedere aceste aspecte, poți construi foișorul oriunde pe terenul tău și-ți poți amplasa șezlongurile cu umbrelă după bunul plac, dar dacă vecinul se simte afectat de construcția ta, acesta te poate da în judecată, avansând argumente solide.
Cu toate acestea, este recomandat ca înainte de a începe o astfel de construcție, care implică cheltuieli, să discuți cu vecinul al cărui gard este aproape de locul ales. Astfel, elimini orice situație neplăcută și eviți un posibil proces civil pe această temă, care ar putea fi foarte costisitor.
Autorizație de construire pentru foișor?
O a doua problemă este legată de foișor, care dacă nu este demontabil poate crea probleme. Părerea generală este aceea că dacă foișorul nu are fundație, atunci nu ai nevoie de autorizație de construcție, pentru că este considerat o clădire provizorie.
Cu toate acestea, trebuie menționat că legea nu face diferența între un foișor cu fundație și unul așezat direct pe pământ.
Mai exact, Articolul 3 din legea 50/1991 spune că „Autorizația de construire se eliberează pentru: lucrări de construire, reconstruire, consolidare, modificare, extindere, schimbare de destinație sau de reparare a construcțiilor de orice fel.” Astfel, nu se menționează nimic legat de construcțiile care au sau nu fundație.
În acest context este recomandat să apelăm la primărie și să întrebăm funcționarii dacă avem sau nu nevoie de autorizație de construcție. În acest mod evităm problemele ulterioare și o eventuală amendă costisitoare cuprinsă între 1.000 și 100.000 de lei.