Se schimbă legea în România! Un proiect de lege intrat deja în Parlament ar putea aduce o serie de îmbunătăţiri procedurii de obţinere sau reînnoire a unui buletin, dar şi o serie de restricţii. Despre ce este vorba, mai exact?
Se schimbă complet regulile în România, atunci când vine vorba despre actul de identitate.
Se schimbă legislaţia în România! Ce trebuie să ştie toţi românii care îşi scot sau îşi schimbă buletinul?
Un proiect de lege care a ajuns pe masa senatorilor prevede că solicitarea şi obţinerea unui buletin va deveni posibilă în orice localitate din România, nu doar în cea în care persoana are domiciliul sau reşedinţa. O altă modificare importantă se referă la numărul de persoane care pot fi înregistrate la o singură adresă, în prezent la o adresă putându-se înregistra oricâte persoane.
Proiectul vizează modificarea OUG nr. 97/2005 privind evidenţa, domiciliul, reşedinţa şi actele de identitate ale cetăţenilor români.
Mai exact, principala modificare vizează faptul că cererea pentru eliberarea unui act de identitate va putea fi depusă la cel mai apropiat serviciu public comunitar de evidenţă a persoanelor, în cazul în care persoana nu se poate prezenta la serviciul de evidenţă a persoanelor din localitatea unde are domiciliul sau reşedinţa.
Locuieşti la altă adresă decât cea din buletin? Iată ce s-ar putea modifica pentru tine
O altă modificare din legislaţie îi vizează pe românii care locuiesc la o altă adresă faţă de cea înscrisă în buletin.
Dacă noua lege va trece de Parlament, aceştia vor fi obligaţi să solicite la serviciul public comunitar de evidenţă a persoanelor schimbarea domiciliului sau înscrierea menţiunii privind stabilirea reşedinţei în termen de 15 zile de la mutare şi să ceară înscrierea în cartea de imobil.
În prezent, aceste persoane sunt obligate doar să se înscrie în cartea de imobil la noua locuință în termen de 15 zile.
Adio, zeci sau chiar sute de persoane cu aceeaşi adresă în buletin!
Cât priveşte numărul de persoane care se pot înregistra în buletin la o singură adresă, noul proiect prevede că „spaţiul care face obiectul titlului locativ trebuie să îndeplinească, prin raportare la numărul de persoane care locuiesc în acesta, exigenţele minimale pentru locuinţe prevăzute de Anexa nr. 1 la Legea locuinţei nr. 114/1996”.
Sunt exceptate de la această modificare persoanele care au calitatea de soţ, rudă sau afin până la gradul IV, inclusiv, cu găzduitorul.
Iată ce conţine respectiva lege din 1996 cu privire la limite în ceea ce privește suprafețele minimale raportate la numărul de persoane.