Proiectul aduce modificări importante Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 97/2005  privind evidenţa, domiciliul, reşedinţa şi actele de identitate ale cetăţenilor români, precum și pentru stabilirea formei şi conţinutului actelor de identitate, ale dovezii de reşedinţă și ale cărţii de imobil.

Taxa va fi suportată din bugetul de stat

În proiectul pilot lansat în Cluj, taxa de 67 de lei, solicitat acum la eliberarea noilor acte de identitate, va fi suportat prin bugetul de stat, prin banii alocații în PNRR.

Astfel, conform proiectului, „contravaloarea cărții electronice de identitate emise persoanelor cu vârsta mai mare de 14 ani se asigură din fonduri alocate în acest sens de la bugetul de stat sau din fonduri externe nerambursabile prin bugetul aprobat Ministerului Afacerilor Interne pentru D.G.E.P., în condițiile și limitele stabilite prin hotărâre a Guvernului.

Prin hotărârea prevăzută la alin. (1) se stabilește și mecanismul de asigurare a contravalorii cărții electronice de identitate”, se arată în nota de fundamentare.

Peste 700.000 de români au buletine vechi emise până în 1997

„În prezent, se află în circulație următoarele categorii de acte de identitate emise cetățenilor români, aflate în termen de valabilitate:

1. Cărți de identitate model 1997 – 17.430.345

2. Buletine de identitate (emise până în 1997) – 701.079

3. Cărți de identitate provizorii – 45.298

4. Cărți de identitate electronice (județul Cluj) – 7.045.

Dintre cărțile de identitate aflate în circulație în prezent un număr de 13.536.314 urmează să expire până la data de 3 august 2031, dată la care se încheie perioada de tranziție la noul format de acte de identitate stabilită de dispozițiile Regulamentului UE 2019/1157, respectiv Cartea Electronică de Identitate și Cartea de Identitate Simplă”, se mai arată în nota de fundamentare.

Se vrea introducerea unor norme de siguranță

Prin acest proiect, statul vrea introducerea unor norme de siguranță prin care să ateste autenticitatea actului de identitate.

„În aceste condiții, cartea de identitate model 1997, format ID 2 emisă în prezent la nivel național în absența unui mediu de stocare foarte sigur care să conțină imagini faciale și două amprente digitale în formate digitale interoperabile, așa cum stabilește Regulamentul UE 2019/1157, nu este de natură să respecte standardele aplicabile în materie, fiind necesară introducerea la nivel național a unui nou format”, se arată în nota de fundamentare.