BNR clarifică situația aurului României depozitat la Banca Angliei
Banca Națională a României (BNR) a oferit o serie de clarificări cu privire la declarațiile făcute de prof. dr. Nicolae Țăran în legătură cu rezerva de aur a României păstrată în contul BNR la Banca Angliei (BOE). Acesta a afirmat în mod eronat că BNR ar fi pierdut controlul asupra aurului depozitat în străinătate, permițând BOE să integreze această rezervă în propriile active.
BNR respinge aceste afirmații și subliniază că aurul României rămâne integral parte din activul Băncii Naționale, iar custodia acestuia nu afectează dreptul de utilizare.
„Domnul prof. dr. Țăran consideră în mod eronat că, odată cu acceptarea ținerii în custodie a aurului la Londra, BNR a oferit Băncii Angliei (BOE) dreptul de a-l introduce în propriile active și în consecință nu mai poate utiliza această rezervă în interesul propriu. Afirmația este complet falsă”, se arată într-un comunicat al instituției.
Banca Națională are control complet asupra rezervei de aur
Potrivit Băncii Naționale, aurul păstrat la Banca Angliei, în valoare de aproximativ 60 de tone, este complet identificabil și nu poate fi folosit de către BOE în niciun fel. Fiecare lingou din rezerva României poate fi identificat prin număr unic, greutate și titlul de finețe al aurului, iar operațiunile cu acest cont se efectuează exclusiv pe baza instrucțiunilor transmise de BNR.
De asemenea, Banca Națională subliniază că acest cont este deschis încă dinainte de 1990 și că situațiile financiare ale BNR, inclusiv cele care privesc rezervele de aur, sunt auditate de o firmă de audit internațional. Aceste verificări permit Băncii Naționale să își îndeplinească responsabilitățile, inclusiv cele legate de garantarea obligațiilor externe ale României și de convertibilitatea leului.
Aurul nu apare în bilanțul Băncii Angliei
Banca Națională a României contestă, de asemenea, afirmațiile conform cărora aurul ar apărea în bilanțul Băncii Angliei, menționând că BOE însuși clarifică faptul că aurul păstrat în conturile clienților nu este inclus în bilanțul propriu.
Un alt aspect corectat de BNR este legat de costurile operaționale pentru administrarea contului la Banca Angliei. Potrivit Băncii Naționale, aceste costuri sunt de aproape patru ori mai mici decât cele menționate de prof. dr. Țăran în interviul său.
Detalii suplimentare despre administrarea rezervei de aur pot fi consultate în Raportul anual BNR pentru 2023, transmis Parlamentului și inclusiv în bilanțul anual, care prezintă rezervele de aur ale țării, mai transmit reprezentanții Băncii Naționale a României.