Anunțul care cutremură lumea: Criza alimentară ar putea dura ani de zile! Apel de urgență al ONU
În paralel, Banca Mondială a anunțat o finanțare suplimentară de 12 miliarde de dolari pentru a-atenua „efectele devastatoare” ale acestei crize, scrie The Guardian.
Secretarul general al ONU, António Guterres, a declarat că lipsa de cereale și îngrășăminte cauzată de război, temperaturile tot mai mari și problemele de aprovizionare generate de pandemie amenință să „arunce zeci de milioane de oameni în insecuritate alimentară”.
Malnutriție, foamete și o criză care ar putea dura ani
Avertizând asupra „spectrului penuriei globale de alimente în lunile următoare”, Guterres a subliniat că „dacă nu hrăneşti oamenii, alimentezi conflictele”. El a avertizat că ceea ce ar putea urma ar fi „malnutriție, foamete și declanșarea unei crize care ar putea dura ani de zile”. În acest context, Guterres a cerut Rusiei să permită exporturile de cereale ucrainene, iar Occidentului să deschidă accesul îngrăşămintelor ruseşti pe pieţele mondiale pentru a se putea combate eficient criza alimentară globală.
Implicații complexe de securitate, economice și financiare
Secretarul general ONU a spus că este în „contact intens” cu Rusia și cu alte țări pentru a încerca să găsească o soluție.
„Implicațiile complexe de securitate, economice și financiare necesită bunăvoință din toate părțile pentru a se ajunge la un acord”, a spus acesta, referindu-se la discuțiile cu Moscova, Ucraina, Turcia, SUA, Uniunea Europeană și alții. „Nu voi intra în detalii, deoarece declarațiile publice ar putea submina șansele de succes ale unui acord”, a menționat responsabilul ONU.
Invadarea Ucrainei de către Moscova și sancțiunile economice internaționale împotriva Rusiei au perturbat aprovizionarea cu îngrășăminte, grâu și alte mărfuri din ambele țări, ducând la o explozie a prețurilor la alimente și combustibili, în special în țările în curs de dezvoltare. Împreună, Ucraina și Rusia produc 30% din grâul lumii, notează The Guardian.
Alimentele şi îngrăşămintele ruseşti trebuie să aibă acces deplin pe pieţele mondiale!
Înainte de invazie, Ucraina era considerată drept ”coșul de pâine” al lumii, exportând 4,5 milioane de tone de produse agricole pe lună prin porturile sale: 12% din grâul planetei, 15% din porumb și jumătate din uleiul de floarea-soarelui. Dar cu porturile Odesa, Chornomorsk și altele, blocate de navele de război ale Rusiei aprovizionarea nu se poate face decât pe rute terestre aglomerate și mult mai puțin eficiente.
„Rusia trebuie să permită exportul sigur şi securizat al cerealelor depozitate în porturile ucrainene”, a spus secretarul general al ONU în timpul unei reuniuni găzduite de Statele Unite la New York.
„Rute alternative de transport la ieşirea maritimă a acestor cereale, care umplu în special silozurile din Odesa, pot fi explorate, chiar dacă ştim că acest lucru nu va fi suficient pentru a rezolva problema”, a adăugat el. În acelaşi timp, „alimentele şi îngrăşămintele ruseşti trebuie să aibă acces deplin şi nerestricţionat pe pieţele mondiale”, a cerut Antonio Guterres.
Îngrăşămintele nu fac obiectul sancţiunilor occidentale împotriva Moscovei după invadarea Ucrainei, dar achiziţionarea lor ar putea fi blocată de măsurile luate împotriva sistemului financiar rus, potrivit uno diplomaţi.
Zilele trecute, Kievul a avertizat, de asemenea, că milioane de oameni ar putea muri de foame, dacă Rusia va menține blocada de la Marea Neagră care nu mai permite exportul de cereale.