Conform celor spuse de către ministrul de externe polonez, este în interesul ţării sale să susţină societatea civilă care apare în Belarus. Zbigniew Rau a subliniat și importanța promovării democrației în vecinul său de la est.
Într-o declaraţie pentru postul public de radio polonez, Rau a spus că un asemenea sprijin este în concordanţă cu interesele naţionale ale Poloniei în calitate de ţară aflată în flancul estic al NATO, conform agerpres.ro
„Democratizarea Belarusului garantează stabilitate politică pe termen lung şi o dezvoltare armonioasă în acea ţară”, a declarat şeful diplomaţiei poloneze.
El a adăugat că Polonia trebuie să privească tensiunile din ţara vecină ‘din perspectiva flancului estic al NATO”. ”Ultimul lucru de care avem nevoie în această parte a Europei este o prezenţă militară crescută în Belarus”, a subliniat demnitarul polonez.
În Belarus au loc proteste cotidiene după alegerile prezidenţiale din 9 august, despre care opoziţia este convinsă că au fost fraudate pentru a-i asigura lui Aleksandr Lukaşenko al şaselea mandat consecutiv.
Reprezentanta opoziţiei Svetlana Tihanovskaia, care s-a plasat pe poziţia secundă conform rezultatelor oficiale ale scrutinului, s-a refugiat în Lituania şi face lobby în vederea unei tranziţii paşnice a puterii în Belarus.
Învestirea lui Aleksandr Lukaşenko, desfăşurată miercuri fără un anunţ prealabil, a dus la manifestaţii spontane care au adunat mii de persoane, mai ales în Minsk. Poliţia le-a dispersat violent, folosind tunuri cu apă şi grenade cu gaze lacrimogene, iar 364 de persoane au fost arestate, dintre care 252 la Minsk, conform Ministerului de Interne.
Macron își înăspreşte tonul împotriva lui Lukașenko
Președintele Macron se duce pentru două zile în Lituania, unde se află în prezent în exil liderul opoziției din Belarus, Svetlana Tihanovskaia, care așteaptă multe de la Uniunea Europeană.
„Este clar că Lukașenko trebuie să plece”, a afirmat Emmanuel Macron în acest weekend, în „Journal du dimanche”. În schimb, nu este clar unde, când și cum. Strategia preconizată de președinte, în ajunul unei vizite oficiale în Lituania (unde s-a refugiat Svetlana Tihanovskaia, liderul opoziției din Belarus), pare să se bazeze pe bunăvoința lui Vladimir Putin, din moment ce „Rusia are o relație foarte strânsă cu Belarusul”.
„Se pare că am vorbit cu Vladimir Putin chiar în ziua în care îl primea pe Lukașenko la Soci, i-am spus că Rusia are un rol de jucat, iar acest rol poate fi pozitiv, dacă îl determină pe Lukașenko să respecte adevărul urnelor și să elibereze prizonierii politici. Asta a fost acum două săptămâni, nu mai suntem în situaţia de atunci”, transmis liberation.fr