Miercuri, 28 octombrie, România a înregistrat un nou record trist: cel mai mare număr de cazuri de infectare şi cel mai mare număr de decese din cauza noului coronavirus într-o singură zi de la debutul pandemiei. În acest context, preşedintele Klaus Iohannis a susţinut, miercuri seara, o conferinţă de presă la Palatul Cotroceni. Înaintea acesteia, şeful statului s-a întâlnit cu premierul Orban şi mai mulţi miniştri, la o şedinţă pe tema fondurilor europene.
“Am obținut circa 80 de miliarde de euro, fonduri europene, pentru următorii 9 ani. O parte importantă o vom folosi pentru accelerarea economică post-pandemie. Acest plan trebuie aprobat de Comisia Europeană, cel mai târziu până în luna aprilie 2021.
Există și condiții: este vorba despre asigurarea reformelor structurale, digitalizare, tranziția climatică. Economiile noastre trebuie să se dezvolte durabil pe termen mediu și lung. Este o oportunitate istorică de a construi autostrăzi, căi ferate, de a implementa programe de digitalizare în economie și administrație. Fondurile vor permite investiții majore în educație și sănătate.
Va crește calitatea vieții fiecăruia dintre noi. În cadrul întâlnirii de astăzi am discutat despre modalitățile concrete de a accesa și a utiliza cât mai eficient aceste fonduri.
Am stabilit 12 direcții prioritare:
- sănătate
- educație
- digitalizare și securitate cibernetică
- transport durabil
- combaterea schimbărilor climatice
- protecția mediului
- energie
- eficientă energetică
- mobilitate urbană
- mediu de afaceri și antreprenoriat
- cercetare-inovare
- creșterea capacității de reziliența în condiții de criză în domeniul sanitar și alimentar
Aceste domenii sunt grupate pe 3 piloni principali ai Planului Național de Redresare și Reziliență: tranziția verde și combaterea schimbărilor climatice; servicii publice, dezvoltare urbană și valorificarea patrimoniului și, nu în ultimul rând, competitivitate economică și reziliență.
Sumele atrase de România din fonduri europene în ultimele 12 luni însumează 4,1 miliarde de euro, la care se adaugă și plățile directe în agricultură. Într-un singur an, rată de absorbție a crescut de la 32% la 46%. Tot în acest an, cu eforturi semnificative, au fost deblocate proiecte majore de transport: Autostrada Sibiu-Pitești, Autostrada Transilvania, drumul expres Craiova-Pitești sau Centura Bucureștiului. Și acestea sunt doar o parte din obiectivele majore de infrastructură a căror finanțare a fost deblocată.
În 2020, au fost încheiate contractele de finanțare pentru spitalele regionale din Craiova, Iași și Cluj. Valoarea totală a acestor proiecte este de 1,6 miliarde de euro.
UE și fiecare țară membră trebuie să se adapteze cât mai bine la procesul de schimbare pe care-l parcurgem. Resursele financiare pe care le avem la dispoziție trebuie utilizate în mod inteligent, iar România asta își propune să facă”, le-a transmis românilor preşedintele Klaus Iohannis, miercuri seara.