Organizaţia Mondială a Sănătăţii speră ca pandemia de COVID-19 să fie mai scurtă decât gripa spaniolă din 1918 care a durat mai puţin de doi ani, a declarat vineri şeful OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, dacă lumea se uneşte şi reuşeşte în căutarea unui vaccin, relatează Reuters.

OMS a fost mereu prudentă în a avansa estimări privind durata pandemiei atâta timp cât nu există un vaccin cu eficienţă dovedită.

Tedros a spus că în cazul gripei spaniole din 1918 „au fost necesari doi ani pentru a-i pune capăt”.

„Iar în situaţia în care ne aflăm acum, cu mai multă tehnologie, cu mai multă conectivitate, virusul a avut o şansă mai bună de răspândire, se poate mişca repede pentru că suntem mai conectaţi acum”, a declarat el în cadrul unei briefing de presă de la Geneva.

„Dar în acelaşi timp avem şi tehnologia, şi cunoştinţele pentru a-i pune capăt. Deci avem un dezavantaj al globalizării, apropierii, conectivităţii, dar şi un avantaj al tehnologiei mai”, a argumentat el.

„Aşa că sperăm să punem capăt pandemiei în mai puţin de doi ani”, a spus Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Apel la „unitate naţională” şi „solidaritate globală”

„Aceasta este cu adevărat cheia utilizării instrumentelor disponibile la maximum şi să sperăm că vom beneficia de instrumente adiţionale, precum un vaccin”, a adăugat el.

Peste 22,81 de milioane de oameni au fost infectaţi cu noul coronavirus la nivel global, iar 793.382 de oameni au murit din cauza pandemiei, potrivit unui bilanţ al Reuters.

În privința Europei, reprezentanții OMS declarau în cursul zilei de joi că pandemia provocată de noul coronavirus poate fi de acum gestionată pe vechiul continent fără a închide viaţa socială în ansamblul său, datorită pregătirii autorităţilor şi cunoştinţelor acumulate în ultimele luni.

OMS recomandă însă adoptarea de măsuri locale în momentul în care apar focare, pe lângă respectarea măsurilor de protecţie şi a distanţării, precum şi de strategia de depistare şi monitorizare.

Zona Europa a OMS, care se întinde de la Atlantic până la Pacific şi cuprinde 55 de ţări eteroclite, inclusiv state precum Rusia şi Andorra, numără aproape patru milioane de cazuri oficiale şi 215.000 de decese legate de virus, conform sistemului de monitorizare al organizaţiei.