Am menținut prețul euro sub 5 lei. Închipuiți-vă ce ar fi însemnat și asta
„Cred că atât decizia mea, cât și a colegilor mei, de a ne implica în actul de guvernare, a fost una corectă. Aveam de ales fie să stăm în tribună și să ne uităm (…) să fim corecți, dacă ne uităm numai la liberalizarea la energie, vom constata un haos total și o abordare empirică și fără viziune în anul 2022.
Cred că decizia a fost una corectă. Sigur, cu acele costuri aferente pe care eu, cât și colegii mei, ni le-am asumat”, a explicat social democratul într-un interviu acordat DC News.
Continuând interviul respectiv cu scumpirile energiei electrice din România, Marcel Ciolacu a reamintit că social-democrații au realizat ceva important, anume: au menținut prețul euro sub 5 lei.
„E pentru prima oară când am scăpat de pandemie, dar a venit criza energetică. După criza energetică a venit inflația la zona euro, care ne influențează pe noi. Inflația la euro în Germania este mult mai mare decât în România.
Am realizat un lucru pe care nu-l abordează multă lume! Am menținut prețul euro sub 5 lei. Închipuiți-vă ce ar fi însemnat și asta. De ce a fost acea scumpire, până la urmă, artificială, și nu mă refer la materialele de construcție, unde era o dependență de Rusia și Ucraina, ci cauza a fost prețul la energie, care a dus la niște efecte și la o lipsă de perspectivă și o eficiență guvernamentală într-o perioadă scurtă, când deciziile trebuiau luate într-o săptămână-două.
Astfel am ajuns la acele scumpiri, iar acum începem să le reașezăm. Toată lumea are un preț predictibil acum, atât consumatorul casnic, cât și cel non-casnic, la energie electrică și gaze, și toată lumea își poate face un plan de afaceri. Eu cred că am învățat toți ceva din acest șoc”, a declarat președintele Partidului Social Democrat (PSD).
Marcel Ciolacu: E posibil ca România, anul acesta, să aibă o creștere economică dublă față de Germania
Spre final, social democratul a afirmat ferm că există șanse mari ca România să aibă o creștere econimică dublă față de Germania.
„E posibil ca România, anul acesta, să aibă o creștere economică dublă față de Germania. Să înțelegem că necazul s-ar putea să nu vină din interiorul României, ci din contextul internațional, mai ales cel european.
S-au discutat aceste lucruri. Poate se impune o abordare europeană, de exemplu la prețul energiei, pentru toate statele. Concurența, până să fie această criză energetică, era în funcție de tehnologie. Asta era și diferența între Europa, SUA, Rusia, China.
În momentul în care ai și o abordare diferită la prețul de energie, deja nu mai vorbești de o concurență numai pe tehnologie, un lucru normal până la urmă, că fiecare se dezvoltă și își mărește capacitatea tehnologică”, a completat Marcel Ciolacu.