Elena Udrea ar putea ieși mai devreme din închisoare
Elena Udrea face pași concreți spre o posibilă eliberare anticipată din penitenciar. Deși condamnarea sa la șase ani în dosarul Gala Bute este una definitivă, fostul ministru încearcă acum să obțină recunoașterea perioadelor petrecute în arest preventiv în afara țării, în Costa Rica și Bulgaria, ca timp executat. O cerere în acest sens a fost depusă la Tribunalul Prahova, însă decizia s-a amânat.
La termenul din 8 aprilie, instanța a decis să amâne pronunțarea până la sfârșitul lunii. Motivul? Sunt necesare informații suplimentare de la Ministerul Justiției și de la Tribunalul București privind perioadele de detenție din străinătate. Judecătorii au nevoie de aceste clarificări pentru a stabili dacă respectivele luni petrecute în arest pot fi adăugate la pedeapsa totală.
Conform avocatului Veronel Rădulescu, data cheie este 29 aprilie, când s-ar putea stabili clar dacă zilele din Costa Rica și Bulgaria vor fi recunoscute ca timp executat. În paralel, în iunie este programată o altă cerere, cea de eliberare condiționată.
”Pe 29 aprilie e următorul termen de la instanță. A fost amânată cauza pentru ca instanța să transmită adrese către Ministerul Justiției și către Tribunalul București, care este instanță de executare a hotărârilor Înaltei Curți de Casație și Justiție, solicitând informații și date referitoare la aceste perioade de detenție, din Costa Rica și Bulgaria. Trebuie să le transmită către instanță pentru a avea o comunicare oficială în acest caz.
Se va hotărî acum să se ia în calcul aceste zile la pedeapsa executată, iar în iunie va fi un alt dosar, cu cererea de eliberare condiționată. Aici va fi nevoie doar de adresa penitenciarului care va comunica ce perioadă a executat deja și dacă a îndeplinit fracția de două treimi”, a declarat avocatul Elenei Udrea, potrivit fanatik.ro.

Udrea ar putea deveni eligibilă pentru eliberare în iunie
Calculul este unul delicat. În iunie, Udrea va împlini trei ani de detenție, iar potrivit legii, pentru a putea solicita eliberarea condiționată trebuie să execute două treimi din pedeapsă – adică patru ani. La acest total se pot adăuga zile câștigate prin muncă și cele din arestul internațional.
Avocatul său susține că, în funcție de modul în care sunt recunoscute aceste perioade și zilele câștigate, Udrea ar putea deveni eligibilă pentru eliberare undeva în jurul datei de 14-15 iunie. Mai rămâne ca penitenciarul să confirme că sunt îndeplinite toate condițiile.
”Noi am solicitat instanței să adauge la pedeapsa executată în penitenciarul Târgșor perioadele executate în penitenciarul din Costa Rica și în centrul de reținere din Bulgaria. Sunt cinci luni și ceva.
Din cele două treimi se scad zilele câștigate în urma efectuării activităților de muncă, precum și alte lucruri care se iau în considerare. În total, trebuie să facă două treimi. După cum am calculat noi, în jur de 14-15 iunie, cu zilele care se scad, ar fi propozabilă, deci ar trebui să intre în comisia de eliberări condiționate a penitenciarului. Întrunește toate celelalte condiții, ar trebui să fie eliberată.
Nu știu ce a lucrat. Cred că orice activitate are același impact. Puteam să întreb, am fost astăzi la ea, dar am avut alte subiecte. Știu doar că a fost, efectiv, la muncă”, a mai declarat Veronel Rădulescu.
Trei ani fără permisie, în ciuda unui comportament exemplar
Un alt aspect care a fost subliniat de apărătorul Elenei Udrea este lipsa oricărei permisii în toată perioada detenției. În ciuda unui comportament disciplinat, fostul ministru nu a fost lăsată să-și viziteze familia nici măcar o singură dată în afara penitenciarului. A fost nevoită, inclusiv, să-și vadă copilul inițial printr-un geam, situație care a stârnit emoții puternice în rândul apropiaților.
”Este exact ce vă spuneam mai devreme. Sunt alții care au primit permisie și au făcut și copii în perioada asta.
Practic, pedeapsa cea mai cruntă a fost pentru fiica ei. Inițial, nu au lăsat-o să-și vadă copilul decât printr-un geam, iar ea nu a fost de acord. Ulterior, i s-a permis.
Știu că i s-a mai permis să meargă și la biserica din incinta penitenciarului, dar nu i s-a să părăsească penitenciarul și să plece într-o permisie, deși legea prevede această posibilitate. Cu atât mai mult cu cât nu a avut niciun incident sau comportament care să creeze vreo îndoială cu privire la perioada de detenție”, a încheiat Veronel Rădulescu, avocatul Elenei Udrea.
Elena Udrea nu a turnat pe nimeni
Avocatul Rădulescu susține că Elena Udrea s-a remarcat și prin tăcerea sa. Spre deosebire de alți deținuți care au colaborat cu autoritățile sau au încercat să-și reducă pedepsele prin denunțuri, Udrea ar fi refuzat acest tip de abordare.
”Nu mă bag în discuții de genul ăsta. Nu are nicio legătură cu politica actuală. În schimb, pot să spun altceva: dacă ar fi vorba de un deținut obișnuit, n-aș avea niciun fel de emoție că s-ar și admite cererea și ar fi pusă în libertate. (…)
Elena Udrea e printre puținii ”bărbați” dintre cei care n-au vorbit, într-adevăr. Mai știu câțiva… În rest, toți, când au ajuns acolo, s-au apucat să dea vina pe unul sau pe altul. Elena Udrea n-a făcut așa ceva. Poate nici nu avea ce să toarne, nu știu…”, a mai declarat avocatul.