Este anunţul momentului venit din Belarus, locul unde s-a refugiat Evgheni Prigojin după revolta eşuată din Rusia şi unde ar putea fi urmat de mulţi dintre mercenarii săi din grupul Wagner.

Decizia lui Lukaşenko care i-ar putea aduce sfârşitul în fruntea statului belarus

Totul are legătură cu dictatorul Aleksandr Lukaşenko, care se bucură acum şi îşi atribuie soluţionarea paşnică a evenimentelor din Rusia, însă ar putea ajunge să regrete amarnic implicarea sa, se arată într-o analiză a France24.

„Asistăm la spectacolului unui Alexandr Lukaşenko foarte oportunist şi încântat că poate arăta că mai ştie să-i fie util lui Vladimir Putin”, spune Ryhor Nizhnikau, specialist în istoria ţărilor Europei de Est la Institutul Finlandez de Afaceri Internaţionale.

Mai mult, este o reuşită importantă pentru Lukaşenko şi pentru că el este dependent de Vladimir Putin. Dacă liderul de la Kremlin devine prea slab sau ajunge chiar să fie înlocuit din fruntea Federaţiei Ruse, „este foarte probabil ca o putere rusă remaniată să decidă să-l sacrifice pe liderul belarus, perceput la Moscova  ca o piatră de moară mai curând decât ca un atu”, completează Ryhor Nizhnikau.

Există însă o mare problemă pentru Aleksandr Lukaşenko. El îl primise cu braţele deschise în Belarus doar pe Evgheni Prigojin, nu şi pe mercenarii săi din Wagner.

„Cred că Alexandr Lukaşenko fost luat din scurt de acest anunţ”, mai afirmă Nizhnikau, referindu-se la anunţul Moscovei potrivit căruia mercenarii Wagner care doresc să-l urmeze pe Prigojin în Belarus o vor putea face.

Lukaşenko şi grupul Wagner nu s-au înţeles prea bine în trecut

Dictatorul din Belarus a avut în trecut o relaţie tensionată cu grupul Wagner.

„În 2020, cu puţin înaintea alegerilor rezidenţiale, el organizase o conferinţă de presă pentru a anunţa arestarea a 33 de membri ai unui contingent de 200 de mercenari Wagner în Belarus pe care îi acuzase că pregătesc o lovitură de stat. (…)

Rândurile actuale (ale Wagner – n.r.) sunt formate în principal din foşti deţinuţi şi criminali care nu sunt loiali nimănui. Nu sunt genul de elemente pe care te bucuri să le ai pe teritoriul tău”, reaminteşte expertul de la Institutul Finlandez de Afaceri Internaţionale.

Decizia de acum a lui Lukaşenko s-ar putea transforma într-una care îi va aduce sfârşitul în fruntea statului belarus, mai spune Ryhor Nizhnikau: „Pe termen mai lung, prezenţa Wagner şi a lui Evgheni Prigojin în Belarus va destabiliza regimul.”

Iar opoziţia din Belarus, aflată deocamdată în principal în exil, stă cu siguranţă la pândă şi s-ar putea organiza rapid dacă regimul Lukaşenko îşi va pierde din influenţă şi dacă Putin va fi prea preocupat de o criză internă pentru a veni în sprijinul aliatului său, se mai arată în materialul celor de la France24.