Surse occidentale spun că adevăratul plan al lui Evgheni Prigojin a fost dejucat și de aceea șeful Wagner a fost nevoit să apeleze la revoltă. Prigojin ar fi avut un obiectiv important, acela de a captura două personaje marcante din armata rusă. Cine i-a dejucat planul și care ar fi fost țintele sale?
Care ar fi fost, de fapt, planul șefului Wagner?
Șeful grupului paramilitar Wagner, Evgheni Prigojin, ar fi fost implicat într-un plan de capturare a înalților responsabili ruși din domeniul apărării, arată publicația americană Wall Street Journal.
Prigojin intenționa să-i captureze pe ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, și pe șeful Statului Major rus, Valeri Gherasimov, în timpul unei deplasări a acestora în sudul țării, mai transmite sursa, care citează responsabili occidentali fără a le dezvălui numele.
Cu toate acestea, Serviciul Federal de Securitate rus (FSB) a aflat despre această conspirație și a reușit să strice planurile lui Prigojin. Cei doi oficiali au modificat itinerariul de călătorie pentru a evita capturarea, ceea ce a dus la revolta declanșată de șeful Wagner.
Acest lucru l-a constrâns pe Prigojin să-şi extindă planurile şi vineri forţele sale au cucerit fără a întâmpina prea mare rezistenţă cartierul general al armatei ruse în Rostov-pe-Don, crucial în comandamentul războiului din Ucraina, înainte de a întreprinde un „marş” asupra Moscovei.
Evgheni Prigojin a spus că nu era interesat de putere
În cursul zilei de sâmbătă, după o înţelegere mediată de preşedintelui belarus Aleksandr Lukaşenko, Prigojin le-a ordonat combatanţilor Wagner să revină la bazele lor temporare din Ucraina. El a explicat luni, într-un mesaj audio, că dorea să-şi salveze organizaţia, nu să cucerească puterea.
Patronul grupării Wagner, care se află de marţi în Belarus, îi acuză de mai multe luni pe ministrul rus al apărării şi pe şeful Statului Major de incompetenţă şi de sacrificarea a zeci de mii de soldaţi în Ucraina.
La rândul său, publicaţia americană New York Times, care citează surse din serviciile secrete americane, afirmă că generalul Surovikin, şi probabil şi alţi generali ruşi de rang înalt, ar fi ştiut despre intenţia lui Prigojin de a lansa o rebeliune contra conducerii militare ruse, dar nu a raportat mai departe.
Şeful Gărzii Naţionale ruse, Viktor Zolotov, un locotenent apropiat preşedintelui rus Vladimir Putin, a declarat marţi, citat de agenţia de presă Interfax, că rebeliunea a fost „pregătită şi inspirată de serviciile de informaţii occidentale”, care „erau la curent de săptămâni de zile înainte ca aceasta să înceapă”.