Greva profesorilor va continua! Sindicaliștii din domeniul educației refuză ofertele propuse de Guvernul României, potrivit informaţiilor venite în urmă cu câteva minute pe surse.
UPDATE
Preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret”, Marius Nistor, a anunţat, miercuri seară, că sindicaliștii din domeniul educației au respins și ultima ofertă propusă de Guvernul României. Greva profesorilor va continua.
„Oferta a ajuns în teritoriu, iar organizaţiile noastre judeţene şi ale municipiului Bucureşti ne-au spus foarte clar că ea se respinge. În acest moment am convocat, în regim de urgenţă, Colegiul liderilor Federaţiei Spiru Haret pentru a stabili foarte clar care este limita minimă pe care o putem negocia de acum înainte. În momentul de faţă greva continuă”, a declarat el.
ȘTIRE INIȚIALĂ
Negocierile cu Nicolae Ciucă şi Marcel Ciolacu nu au ajuns la niciun rezultat concret în această seară, iar greva din Educaţie va continua, transmit sursele. Cei din Federația Sindicatelor Libere din Învățământ cât și cei din Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret“ nu sunt de acord cu propunerile Guvernului.
Iată ce au declarat, cu câteva ore în urmă, liderii sindicatelor din domeniul educației:
„Mesajul colegilor care sunt în grevă este clar: Greva continuă! Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET”, în urma consultării organizațiilor sindicale afiliate, au decis să nu semneze niciun acord, fie el și unul girat de Președintele României.
Mesajul colegilor a fost clar: am mai semnat acorduri care nu au fost respectate. Avem nevoie de majorări, nu de prime/vouchere. Acordul trebuie să-l facă doar clasa politică și, în urma acestui acord, să se adopte un act normativ pentru majorarea imediată a salariilor.
Menționăm că solicitările noastre au rămas aceleași:
• Majorare salarială de 25% până la intrarea în vigoare a Legii Salarizării Unitare;
• Emiterea unei ordonanțe de urgență, prin care să se garanteze că, în noua lege a salarizării, salariul profesorului debutant este egal cu cel puţin salariul mediu brut pe economie (salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcție, studii, vechime și grad didactic). PREŞEDINTE, PREȘEDINTE, Simion HANCESCU Marius Ovidiu NISTOR”, este mesajul postat, miercuri seară, pe pagina oficială de Facebook a Federației Federatia Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”.
De la 1 iunie 2023, salariile profesorilor vor crește
Cu câteva ore în urmă, premierul României, Nicolae Ciucă, a anunțat personal că salariile angajaților din domeniul educației vor crește de pe data de 1 iunie 2023. Joi, 1 iunie 2023, va fi adoptată Ordonanța de Urgență (OUG) care prevede ca salariile personalului didactic să crească cu 1000 de lei brut lunar și veniturile personalului nedidactic să crească cu 400 de lei brut lunar.
Atenție! Majorările se vor face etapizat, în maxim trei ani de la intrarea în vigoare a noii legi a salarizării, prima tranșă, în 2024, reprezentând 40% din valoarea totală a majorărilor.
„Am propus astăzi soluții eficiente și aplicabile cât mai rapid personalului din învățământ, pentru deblocarea situației actuale. În urma discuțiilor pe care le-am avut astăzi atât cu președintele Klaus Iohannis, cât și cu reprezentanții sindicatelor, am convenit majorarea salariilor din educație, chiar de mâine.
Vom adopta mâine OUG prin care salariile personalului didactic vor crește cu 1000 de lei brut lunar și cele ale personalului nedidactic cu 400 de lei brut lunar. Majorările pe care le vom aproba mâine reprezintă un avans din creșterea pe viitoarea grilă, care se va regăsi în legea salarizării.
Totodată, am propus ca, în noua grilă, salariul debutanților să ajungă la nivelul salariului mediu brut pe economie. Majorările se vor face etapizat, în maxim trei ani de la intrarea în vigoare a noii legi a salarizării, prima tranșă, în 2024, reprezentând 40 la sută din valoarea totală a majorărilor”, a scris, miercuri, Nicolae Ciucă pe contul său de Facebook.