Cătălin Ranco Piţu, despre audierea lui Ion Iliescu în dosarul Revoluţiei Române
Procurorul Cătălin Ranco Piţu, cunoscut pentru implicarea sa în dosarul Revoluţiei Române, a povestit recent într-o emisiune la Prima News despre o întâlnire inedită cu fostul preşedinte Ion Iliescu.
Audierea acestuia, programată pentru ora 6 dimineaţa, a început mult mai devreme, la ora 5, când Iliescu a ajuns neanunţat în biroul procurorului.
Împreună cu procurorul Cătălin Ranco Piţu, fostul preşedinte a discutat despre un meci de fotbal, iar procurorul a oferit o cafea şi bomboane, moment în care, spune acesta, a crezut că ar putea să-l convingă pe Iliescu să ofere o „declaraţie istorică”.
”Ion Iliescu a venit mult mai repede decât era programat, pe la 5 dimineaţa m-am trezit cu el în birou şi pentru că audierea era pe la 6.00 a trebuit să stăm împreună. I-m făcut o cafea, aveam o cutie cu bomboane, a mâncat cel puţin una, am discutat şi despre un meci de fotbal”, a spus acesta.
Procurorul Cătălin Ranco Piţu a explicat că în acel moment a simţit că fostul preşedinte ar putea fi deschis să discute despre evenimentele din decembrie 1989, care au dus la moartea a 850 de oameni şi la rănirea altor 2.500.
”Am crezut că îl determin să dea o declaraţie istorică şi chiar mi s-a părut că în ochii lui a sclipit această idee, hai să vorbesc cu Piţu. I-am spus că o declaraţie i-ar face şi lui bine pentru că s-ar elibera de anumite lucruri” a spus procurorul.
Însă, în ciuda acestui moment de deschidere, avocaţii lui Iliescu au intervenit, recomandându-i acestuia să nu vorbească cu procurorul. În pofida acestor circumstanţe, acesta a subliniat că întrebarea principală care ar fi trebuit să fie clarificată era de ce, după preluarea puterii de către Iliescu, au avut loc aceste tragedii.
Referitor la stadiul dosarului Revoluţiei, procurorul a menţionat că acesta se află încă la secţia Parchetelor militare, parte a Parchetului General.
Deşi dosarul a fost iniţial trimis la judecătorii Curţii de Apel Bucureşti, aceştia, după o perioadă de deliberare şi contradicţii între ei, au decis să restituie cazul la Parchet.
Totuşi, procurorul a asigurat că probele nu au fost anulate, iar „osatura dosarului a rămas intactă”, semn că investigaţia continuă, deşi cu multe obstacole juridice pe drum.
”În mod bizar, după ce judecătorii Curţii de Apel Bucureşti au dispus începerea judecăţii în cauză, un judecător asumându-şi judecarea acestei cauze, judecătorii, după ce s-au contrazis între ei (..) au decis restituirea dosarului la Parchet”, a completat Piţu.
Fostul președinte trebuia să se prezinte la proces luna trecută
Fostul președinte al României Ion Iliescu a absentat luna trecută de la Înalta Curte de Casație și Justiție, unde era programat primul termen în camera preliminară al procesului „Revoluției”.
În acest dosar, Iliescu este acuzat de infracțiuni contra umanității, alături de fostul viceprim-ministru Gelu Voican Voiculescu și generalul (rtr.) Iosif Rus, fost șef al Aviației Militare.
Procesul se axează pe evenimentele din decembrie 1989, care au marcat căderea regimului Ceaușescu și Revoluția din România.
La acest prim termen, instanța urma să examineze cererile și excepțiile ridicate de inculpați, părțile civile și Asociația 21 Decembrie 1989. De asemenea, având în vedere numărul mare de persoane implicate, aproximativ 5.000, a fost anunțat un program special pentru acest eveniment.
Dosarul „Revoluției” se bazează pe un rechizitoriu care argumentează că, în contextul relațiilor tensionate dintre România și Uniunea Sovietică după evenimentele din Praga (1968), dar și pe fundalul nemulțumirilor generale din societatea românească, s-a format o grupare disidentă cu scopul de a înlătura regimul Ceaușescu, dar care dorea totodată să mențină România în sfera de influență a URSS.