Ion Iliescu, fost lider marcant al politicii postdecembriste, a luat o decizie neașteptată și nu a participat la vot la alegerile prezidențiale din 2024. Acest gest marchează prima sa abținere de la un astfel de eveniment electoral, el fiind cunoscut ca un susținător fidel al procesului democratic. Iliescu, care a deținut funcția de președinte al României timp de zece ani, este singurul șef al statului ales din primul tur de scrutin în perioada post-1989.
Fostul președinte a avut o carieră politică de excepție, influențând semnificativ direcția în care a evoluat țara după căderea regimului comunist. Decizia sa de a nu vota duminică, 24 noiembrie 2024, vine la o vârstă înaintată, de 94 de ani, fiind justificată, potrivit apropiaților, de problemele de mobilitate.
Alegerile care l-au consacrat pe Ion Iliescu lider al României
Ion Iliescu a fost ales președinte pentru prima dată la scrutinul din 20 mai 1990, într-un context istoric complex, la doar câteva luni de la evenimentele din decembrie 1989.
Peste 86% dintre cetățenii cu drept de vot s-au prezentat atunci la urne, o rată care rămâne neegalată în istoria postdecembristă.
Iliescu a obținut un procent impresionant de 85,07% din voturile valabil exprimate, devenind astfel un simbol al tranziției politice și democratice a României.
În 1992, prezența la vot a început să scadă, însă Iliescu a reușit să câștige al doilea mandat după un tur doi disputat cu Emil Constantinescu, obținând 61,43% din sufragii.
Deși în 1996 a fost învins de Constantinescu, Iliescu a revenit în funcție în anul 2000, câștigând al treilea și ultimul său mandat de președinte.
O premieră după zeci de ani de implicare constantă
Ion Iliescu a votat la toate alegerile prezidențiale organizate după încheierea mandatelor sale, fiind considerat un exemplu de implicare civică.
Cu toate acestea, pentru scrutinul din 2024, fostul președinte nu a mai solicitat urna mobilă, potrivit surselor din anturajul său. Este pentru prima dată când Iliescu decide să nu participe la procesul electoral.
Apropiații spun că motivele acestui gest nu au fost dezvăluite public. Se speculează că decizia ar fi fost influențată de vârsta sa înaintată și de dificultățile de deplasare. Gestul său marchează o schimbare simbolică, venind de la unul dintre cei mai longevivi și influenți actori politici din istoria recentă a României.