Ministrul Muncii a venit cu precizări cu privire la pensiile persoanelor cu dizabilități. Într-o declarația la Antena 3, Simona Bucura Oprescu a precizat că noua lege a pensiilor va fi modificată pentru a rezolva această problemă.
Reformă legislativă pentru pensionarii cu dizabilități
Simona Bucura-Oprescu a declarat că se va implementa o reformă legislativă pentru a aborda dificultățile întâmpinate de pensionarii cu dizabilități ale căror pensii au fost suspendate în urma recalculărilor recente.
În urma discuțiilor cu organizațiile de profil, s-a decis că problema va fi abordată printr-o modificare a Legii 488/2006, în loc de elaborarea unei noi legi a pensiilor. Această schimbare va reflecta un principiu de solidaritate.
„Lucrăm pentru a găsi o soluție. Am avut două întâlniri cu reprezentanții asociațiilor nevăzătorilor și cu reprezentanții asociațiilor surzilor. Am primit propunere a acestora în scris, iar cât mai curând posibil vom veni cu o modificare a cadrului legal dar nu în legea pensiilor, ci o soluție pe solidaritate, în Legea 448 care reglementează drepturile persoanelor cu dizabilități.
Legea pensiilor este o lege bazată pe contributivitate. Cei încadrați în grad de handicap au avut stații de cotizare mici. Aceștia, pe legea pensiilor, au recalculate pensiile pe contributivitate, dar ținând cont de nevoia de solidaritate și de a avea drepturi și venituri adecvate, împreună cu dânșii căutăm o soluție”, a declarat Simona Bucura-Oprescu.
Pensiile vor beneficia în continuare de ajustările anuale
Simona Bucura-Oprescu a infirmat zvonurile conform cărora pensiile afectate de recalculare nu vor mai beneficia de ajustările anuale.
Ministrul a explicat că toți pensionarii din sistemul public din România vor beneficia, începând din 2025 și în anii următori, de o majorare a punctului de referință care va include inflația plus 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut.
„Toți pensionarii din sistemul public din România vor beneficia de majorarea punctului de referință cu inflația plus 50% din creșterea reală a câștigului salariul mediu brut în 2025, 2026 și așa mai departe. Toți pensionarii din sistemul public”, a mai explicat ministrul Muncii.
Simona Bucura Oprescu a discutat despre pensiile militarilor
Ministrul a subliniat că, în contextul discuțiilor despre echitate, este important de menționat că anul acesta pensionarii militari au beneficiat de o majorare de 13,8% începând din ianuarie, similar cu cei din sistemul public de pensii.
De asemenea, a fost aprobată o creștere a pragului de neimpozitare pentru pensiile militare, astfel încât pensiile sub 3.000 de lei să nu fie impozitate.
În legătură cu trecerea proiectului în lege, ministrul a evitat să comenteze detalii suplimentare, menționând că este o chestiune care ține de colegii din coaliție.
„Eu sunt pentru echitate, dar dacă acesta este principiul pe care îl susțin, mă întreb de ce nu au venit cu el anul trecut, când a fost aprobată reforma pensiilor de serviciu”.
Cum vor fi recalculate pensiile militarilor?
PNL afirmă că pensiile militarilor vor fi ajustate pe baza soldelor actuale ale militarilor activi cu grade similare.
„Pensiile militarilor vor fi recalculate în funcție de solda primită de militarii activi cu același grad, conform unui proiect de lege inițiat de parlamentari ai PNL. Astfel, se vor elimina inechitățile dintre rezerviștii care s-au pensionat în ani diferiți și au parte de venituri calculate diferit, conform legislației care era în vigoare în acel moment”, transmite PNL.
Proiectul vizează asigurarea unei tratări echitabile între pensionarii militari de același grad și corectarea inechităților legate de veniturile anterioare care au fost calculate nefavorabil pentru aceștia.
Pensionarii militari care dețin funcții de demnitate, precum cei din Parlament sau miniștri, nu vor beneficia de această măsură.