Andrei Ursu a fost demis din funcția de director ştiinţific al Institutului Revoluţiei Române din Decembrie 1989 (IRDD) pentru că nu deține studii în domeniu.
Institutul Revoluţiei Române din Decembrie (IRDD) 1989 a afirmat, vineri, 9 decembrie, că Andrei Ursu, demis din funcţia de director ştiinţific al instituţiei, nu deţine titlul de cercetător şi nici studii în domeniul istoric.
Verificările au arătat că Andrei Ursu nu deţine titlul de cercetător şi nici studii în domeniul istoric
Verificările au dovedit faptul că Andrei Ursu nu deține titlul de cercetător în demeniul istoric și nici nu are studii în acest sens. În același timp, regulamentul instituției a arată că pentru ocuparea funcţiei de director ştiinţific, este obligatoriu titlul de Cercetător Ştiinţific gradul 2.
„Având în vedere interesul deosebit al opiniei publice faţă de situaţia creată în cadrul Institutului Revoluţiei Române din Decembrie 1989, privind demiterea domnului Andrei Ursu din funcţia de director ştiinţific, Colegiul Naţional, ca organ deliberativ de conducere al Institutului, precizăm că domnul Andrei Ursu a fost numit în funcţia de director ştiinţific al Direcţiei de Cercetare, în baza CV-ului din care reiese faptul că este „Cercetător al istoriei comunismului” şi „Cercetător acreditat CNSAS din anul 2015″. Verificările ulterioare au dovedit că domnul Andrei Ursu nu deţine titlul de cercetător şi nici studii în domeniul istoric. În legătură cu acestea, Ministerul Muncii şi Comisia de Muncă din Parlamentul României au precizat că, pentru ocuparea funcţiei de director ştiinţific, este obligatoriu titlul de Cercetător Ştiinţific gradul 2.”, se precizează într-un comunicat de presă remis de IRRD 1989.
A fost impusă eliberarea din funcție a lui Andrei Ursu
În urma constatării incompatibilităţii între CV-ul lui Andrei Ursu şi cerinţele legale necesare ocupării funcţiei de director ştiinţific al Direcţiei de Cercetare, pe care acesta nu le întrunește, s-a impus eliberarea sa din funcţie, a mai precizat instituţia.
„Contrar celor apărute în mass-media, Colegiul Naţional a aprobat cu unanimitate de voturi „Programul de cercetare” propus de directorul ştiinţific, Andrei Ursu, în baza căruia şi-a desfăşurat activitatea Direcţia de Cercetare în anul 2022. Deoarece în funcţionarea Institutului Revoluţiei au fost reclamate unele deficienţe de ordin administrativ şi juridic, acestea vor face obiectul unei analize şi unui audit extern, iar concluziile vor fi aduse la cunoştinţa opiniei publice.”, a mai precizat sursa citată.
De asemenea, Asociaţia Urmaşilor Eroilor din Decembrie 1989 a criticat, recent, demiterea lui Andrei Ursu şi a echipei de cercetători şi a susţinut că „se încearcă blocarea cercetării în cadrul Institutului Revoluţiei„.
DREPT LA REPLICĂ
Precizări privind comunicatul falsificator și calomnios al Colegiului Național al Institutului Revoluției Române din Decembrie 1989, care conține următoarele afirmații:
Domnul Andrei Ursu a fost numit în funcția de Director științific al Direcției de Cercetare, în baza CV-ului din care reiese faptul că este „Cercetător al istoriei comunismului” și „Cercetător acreditat CNSAS din anul 2015”. Verificările ulterioare au dovedit că domnul Andrei Ursu nu deține titlul de cercetător și nici studii în domeniul istoric. În legătură cu acestea, Ministerul Muncii și Comisia de Muncă din Parlamentul României au precizat că, pentru ocuparea funcției de Director științific, este obligatoriu titlul de Cercetător Științific gradul 2. […] Comunicat adoptat în ședința Colegiului Național din 9.12.2022
Afirmațiile de mai sus sunt mincinoase și calomnioase pentru următoarele motive:
1. „Cercetător al istoriei comunismului” nu este un titlu didactic sau de cercetare. Titlurile de cercetare sunt, conform Ministerului Educației:
a) asistent cercetare;
b) cercetător ştiinţific;
c) cercetător ştiinţific gradul III;
d) cercetător ştiinţific gradul II;
e) cercetător ştiinţific gradul I
(a se vedea site-ul Ministerului Educației, pagina Titluri didactice și de cercetare: https://www.edu.ro/titluri-
Prin sintagma „cercetător al istoriei comunismului” nu am pretins ca aș deține un titlu de cercetător ştiinţific, ci am descris faptul că am cercetat, timp de mai mulți ani, teme legate de istoria comunismului, în special cele legate de comunismul târziu din România și Revoluția Română din 1989, cercetări care s-au finalizat prin publicațiile specificate în CV-ul meu (cartea „Trăgători și mistificatori. Contrarevoluția Securității în decembrie 1989”, Polirom, 2019, care s-a bucurat de recenzii favorabile în reviste românești și internaționale de prestigiu, (Revista Studii şi Articole de Istorie LXXXVII, a Societății de Studii Istorice din România; Society for Romanian Studies Newsletter, Journal of Cold War Studies at Harvard University, etc), articole publicate în volume de studii istorice colective sau reviste indexate în baze de date internaționale („Revoluția din 1989. Invinși și învingători„, Polirom, 2020; Anuarul IICCMER; Noua Revistă de Drepturile Omului). Toate aceste rezultate sau ecouri ale cercetărilor mele sunt disponibile pe internet și / sau in librării. Câteva exemple:
– https://www.
– https://cdn4.libris.ro/
– Cosmetizarea “patriotica” a unui criminal (Prima parte)
– Cosmetizarea “patriotica” a unui criminal (Partea a doua)
– Cosmetizarea “patriotica” a unui criminal (Partea a treia)
– https://www.
– La Revoluție, protestatarii au fost uciși de Securitate, brațul înarmat cu mitraliere al PCR
– Tragatori Si Mistificatori Contrarevolutia Securitatii In Decembrie 1989
– CEEOL – Article Detail
– Volumele Trăgători și mistificatori și Filogermanism fără germani, prezentate la Conferința Societății de Studii Românești 2022
– Andrei Muraru: Securitatea care investighează crimele Revoluției e ca și cum oamenii lui Heinrich Himmler ar fi anchetat SS-ul ⋆ Universul.net
– Trăgători și Mistificatori: Contrarevoluția Securității în decembrie 1989
– https://
– Revista Apostrof | CRISTIAN VASILE, ROMÂNIA DE LA COMUNISM LA POSTCOMUNISM etc.
A se vedea, pentru clarificarea termenului „cercetător”, prima definiție din dicționarul explicativ al limbii române: „care cercetează”.
Nu am pretins ca aș avea „studii în domeniul istoric” și acest fapt este evident din lectura CV-ului meu, unde nu apare nicăieri vreo referință la studii în domeniul istoric.
Faptul că sunt cercetător acreditat la CNSAS rezultă din adeverințele atașate, care se conformează „Regulamentului privind acreditarea cercetătorilor in CNSAS” (cei interesați pot urmări procesul de acreditare a cercetătorilor la CNSAS la: https://www.cnsas.ro/
2. În realitate, Ministrul Muncii Marius-Constantin Budăi, prin adresa din data din 19 iulie, a precizat exact contrariul a ceea ce pretinde, în mod profund mincinos, comunicatul IRRD, și anume că pentru ocuparea postului de director ştiinţific, la IRRD „nu trebuiesc îndeplinite condiţiile din Legea nr.319/2003, institutul având o reglementare distinctă faţă de Institutele de cercetare – dezvoltare”, deci NU este nevoie de titlul de Cercetător Științific gradul 2.
Atașez adresa Ministrului Muncii Marius-Constantin Budăi din 19.07.2022, cu fragmentele relevante scoase în evidență.
Aceeași opinie a oferit-o și consultantul juridic al IRRD, firma Chiuariu și Asociații:
„Legea nr. 556/2004 şi Regulamentul de organizare şi funcţionare din data de 30.06.2022 al IRRD 89 nu prevăd, ca şi condiţie de numire în functia de Director Ştiinţific, deţinerea titlului de doctor”. (Și de aici rezultă cu claritate că nu este necesar nici titlul de Cercetător Științific gradul 2, atâta vreme cât pentru acest titlu este necesar titlul de doctor).
Falsificarea sensului adresei Ministrului Muncii Marius-Constantin Budăi de către Colegiul Național al IRRD este proba clară a relei credințe.
3. Cu privire la ilegalitatea deciziei lui Emilian Vasile Cutean de eliberare a mea din funcția de Director Științific al IRRD, în contextul hărțuirilor la care a supusă întreaga Direcție de Cercetare și al încercărilor de blocare a publicării carții noastre „Căderea unui dictator” pentru că „ne-am amestecat în treaba procurorilor”, precizez că am depus o plângere penală la Procuratura Sectorului 2 împotriva lui Emilian Vasile Cutean.
Vă anunț că aserțiunile din comunicatul în cauză fiind calomnioase, am în vedere depunerea a încă unei plângeri penale (art. 507 CP), de data aceasta împotriva membrilor Colegiului Național al IRRD care au participat la sedința din data de vineri 9.12.2022 și au votat pentru adoptarea comunicatului respectiv.
Pe de altă parte, din relatările a doi membri ai Colegiului National al IRRD rezultă că cel mult 8 membri ai Colegiului ar fi fost prezenți în timpul votului pentru adoptarea comunicatului respectiv. Acest număr este sub cel statutar pentru cvorum (care, conform Regulamentului de Organizare și Funcționare al IRRD, raportat la numărul curent de membri, este de 10). Am solicitat membrilor Colegiului Național să-mi comunice dacă au participat la sedință, și să-mi pună la dispoziție o copie a „dosarului de sedință” care include înregistrarea audio și procesul verbal al sedinței respective.
Din câte am observat în mod nemijlocit timp de mai bine de un an, nu ar fi prima oară când Colegiul Național al IRRD ar fi adoptat o hotărâre fără cvorum, contrar Regulamentului de Organizare și Functionare. Rămâne în sarcina Senatului României, care furnizează bugetul IRRD, și a organelor de control ale statului să stabilească în ce măsură acest mod de funcționare a fost legal.