Rapelul cu AstraZeneca va fi anulat pentru aceste persoane. Valeriu Gheorghiță face precizări de ultimă oră
Potrivit spuselor lui Valeriu Gheorghiță, rapelul cu AstraZeneca va fi anulat pentru românii care au vut probleme de coagulare a sângelui după prima doză din același vaccin.
„La acest moment nu există date care să sugereze o creștere a riscului de evenimente adverse, dimpotrivă, știm că după cea de-a doua doză frecvența reacțiilor adverse pentru vaccinul de la AstraZeneca este mult scăzută comparativ cu prima doză. Desigur că dacă avem o persoană care a dezvoltat un eveniment trombotic după prima doză, categoric nu va mai face a doua doză cu același tip de vaccin”, a declarat dr. Valeriu Gheorghiță.
Există o legătură între vaccinul AstraZeneca și cheagurile de sânge
Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a susținut, miercuri, o conferință de presă în care a vorbit despre analiza la care a fost supus vaccinul produs de AstraZeneca. În urma analizei s-a descoperit că există o legătură între acest ser și cheagurile de sânge raportate după adminitrarea acestuia.
Comitetul pentru siguranță al Agenției Europene a Medicamentului a trimis un comunicat de presă prin carea informează că apariția cheagurilor de sânge la nivelul creierului trebuie incluse în prospectul vaccinului ca efecte adverse foarte rare.
Emeer Cook, directorul general al EMA, a reiterat că beneficiile vaccinării depășesc riscurile. În cadrul unei conferințe de presă, acesta a mai spus că astfel de cazuri sunt întâlnite la toate categoriile de persoane, indiferent de sex, vârstă sau istoric medical.
Românii refuză vaccinarea cu AstraZeneca
Marți, Valeriu Gheorghiță a precizat că vaccinul AstraZeneca este refuzat în masă de către românii care doresc să se vaccineze. Din martie și până acum, aproape o treime dintre oamenii programați la vaccinarea cu serul AstraZeneca nu s-au prezentat la centrul de administrare.
„Din perioada lunii martie, de când au început aceste semnale de evenimente trombo-embolice, până la acest moment, au fost peste 207.000 de anulări în platformă, iar dintre persoanele care și-au confirmat programarea avem circa 99.000 care nu s-au prezentat, care și-au anulat programarea, ceea ce reprezintă 28% dintre cei care confirmaseră programarea”, a declarat Valeriu Gheorghiță, coordonatorul CNCAV.
Sursă foto: INQUAM Photos, Octav Ganea