Anunțul serii pentru pensionarii români. Ministrul Muncii a dat ordinul: Se achită integral

simona bucura oprescu

SURSA FOTO: Facebook/Simona Bucura Oprescu

Nemulțumirile formulate de pensionari în legătură cu întârzierile în recalcularea sau revizuirea pensiilor au dus la o reacție fermă din partea ministrului Muncii, Simona Bucura-Oprescu.

Pensionarii din România, la capătul puterii. Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a anunțat că va trimite corpul de control al ministerului pentru a investiga disfuncționalitățile sistemului informatic al Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP).

Plângerile formulate de pensionari și problemele din sistem

Un exemplu grăitor a fost cazul unei pensionare care, de opt luni, nu și-a văzut dosarul transferat de la București la Prahova. Explicația oficialilor? „Nu merge softul.” În alte cazuri, pensionarii care au îndrăznit să reclame situația au fost certați de angajații caselor de pensii, lucru inacceptabil pentru ministru.

Ministrul a declarat că problema principală o reprezintă aplicația informatică utilizată pentru gestionarea recalculării pensiilor. „În fiecare zi mi se spune: testăm, apar erori…”, a explicat Simona Bucura-Oprescu într-un interviu acordat postului Realitatea PLUS.

Corpul de control va verifica modul de implementare a softului utilizat de CNPP

Corpul de control al Ministerului Muncii va verifica modul de implementare a softului utilizat de CNPP, precum și derularea contractului legat de acest sistem. În paralel, ministrul a cerut ca toate drepturile restante să fie achitate până în decembrie 2024.

 „Am cerut celor de la CNPP ca atât drepturile aferente recalculării, cât și cele aferente revizuirilor – diferențele bănești pe care le avem de plătit pensionarilor – să fie achitate integral până în decembrie 2024. Aceleași cerințe vizează și cererile noi, până în luna septembrie 2024.”, a precizat ministrul.

SURSA FOTO: Inquam Photos, George Călin

Aproximativ 19.000 de pensionari așteaptă în continuare deciziile de recalculare

Conform datelor raportate, aproximativ 19.000 de pensionari mai așteaptă deciziile de recalculare, dintre cei care au depus dosarele în perioada iunie-august 2024. Acest grup a continuat să primească pensiile la valorile din august, dar nu au beneficiat încă de diferențele apărute în urma recalculării.

De asemenea, ministrul a subliniat că procesul de recalculare a implicat un volum semnificativ de muncă, cu 170.000 de decizii de recalculare întârziate până acum.

Problemele legate de recalcularea pensiilor reflectă o criză a infrastructurii informatice, dar și dificultăți administrative la nivelul CNPP. Sistemul informatic a fost în centrul criticilor, fiind considerat principalul vinovat pentru întârzieri. Cu toate acestea, situația a scos la lumină și atitudini nepotrivite ale unor angajați ai caselor de pensii față de pensionari.