Alertă în Europa! Vestea venită direct de la Kremlin. Vor fi întrerupte complet
După ce președintele rus Vladimir Putin a anunțat că o eventuală plafonare a prețului pentru exporturile de gaze naturale rusești va duce la o oprire a livrărilor, directorul general al grupului Gazprom, Alexei Miller, a venit cu un avertisment asemănător.
Astfel, acesta a declarat, duminică, la postul public de televiziune că „o astfel de decizie unilaterală este, desigur, o încălcare a contractelor existente, ceea ce ar duce la încetarea livrărilor”.
Anunțul său vine în contextul în care războiul ruso-ucrainean a determinat unii clienți europeni să își reducă achizițiile de energie dinspre Federația Rusă. De asemenea, G7 și Uniunea Europeană încearcă să impună un plafon de preț atât pentru petrolul din Rusia, cât și pentru gazele provenite din aceeași țară, scrie Reuters.
Avertismentul liderului de la Kremlin a fost unul asemănător, ba chiar el a precizat că Occidentului „îi va îngheța coada la iarnă”, făcând o referire la o faimoasă poveste rusească.
UE merge mai departe cu propunerile de plafonare a prețului gazelor
Acest lucru nu a descurajat Occidentul să aplice sancțiuni suplimentare, G7 și Comisia Europeană făcând presiuni pentru a impune un plafon de preț pentru petrolul și gazele rusești.
Prețurile la gaze au ajuns anul acesta la maxime istorice, exercitând o presiune imensă asupra UE pe fondul revenirii cererii post-pandemice și contribuind la finanțarea veniturilor de război ale Rusiei.
Acest lucru a generat îngrijorări legate de penuria de aprovizionare și de pene de curent, prețurile ridicate ale energiei exacerbând alți factori dificili, cum ar fi întreruperile nucleare din Franța și secetele de la barajele hidroelectrice din Norvegia.
Majoritatea statelor UE sunt de părere că ar trebui să urmeze o plafonare a prețului gazului, însă țările nu sunt de acord dacă aceasta ar trebui să se aplice tuturor tranzacțiilor, contractelor pe termen lung sau doar gazului utilizat pentru a produce electricitate.
Unele țări, printre care Germania și Olanda, se opun în continuare acestei idei. În schimb, aceștia au înaintat propuneri pentru o măsură de compromis privind cumpărarea în comun a gazelor naturale.
Acest lucru va fi discutat în continuare la Praga săptămâna viitoare, în urma întâlnirilor din ultimele zile din capitala cehă dintre cele 27 de state membre, scrie City A.M.