Potrivit unei noi ordonanțe adoptate de Guvern, de la 1 iunie, benzina şi motorina vândute în România trebuie să conţină obligatoriu biocarburanţi în proporţie de 8% pentru benzină şi 6,5% pentru motorină.
Ce trebuie să știe șoferii?
Măsura are ca scop respectarea obligaţiei României de a reduce gazele cu efect de seră, dar și ținta de folosire a minimum 10% energie din surse regenerabile, pentru toate formele de transport.
Astfel, de la 1 iunie, odată cu apariția biocombustibililor în stațiile de carburanți, este posibil ca oamenii să cheltuiască mai mult pe combustibil. Mai multe state membre ale Uniunii Europene folosesc deja bioetanol în stațiile publice de carburanți.
Mașinile au nevoie de mai mult biocombustibil decât benzina convențională pentru a parcurge aceeași distanță, ceea ce va duce la un consum mult mai mare.
Un expert în domeniul auto, Matas Buzelis, de la platforma de verificare a istoricului vehiculelor carVertical, recomandă câteva soluții simple care pot contribui la reducerea cheltuielilor cu carburanții.
Astfel, dacă biocombustibilii duc la o creștere a consumului cu peste 10%, condusul economic îl poate reduce cu aproximativ 40%.
Sfaturi pentru șoferi
Mai mult, șoferii ar trebui să fie conștienți de starea generală a mașinii lor. De exemplu, anvelopele sunt singurul lucru care asigură conexiunea dintre mașină și șosea. Anvelopele cu rezistență redusă pot aduce niște economii la combustibil.
Presiunea din anvelope este foarte importantă. Șoferul ar trebui să verifice presiunea și să se asigure că nu au o presiune foarte redusă. O presiune redusă cu 20% crește gradul de uzură al anvelopelor cu 16% și consumul de combustibil cu 4%.
Expertul auto al carVertical este de părere că șoferii ar trebui să folosească frânele cât mai rar, ceea ce înseamnă că mașinile ar trebui să folosească cât mai mult din inerția lor. Punerea în mișcare a mașinii de pe loc este una dintre situațiile care necesită cel mai mare consum de combustibil.
De asemenea, accelerarea rapidă necesită multă energie care este extrasă din motorul cu ardere internă. Astfel, cel mai bun sfat pentru toți șoferii este să păstreze o distanță de siguranță față de mașina din față.
Totodată, pentru a economisi trebuie să ținem cont de mai multe lucruri. De exemplu, trebuie să ne planificăm călătoriile pentru a evita aglomerația.