Guvernul României a lansat miercuri, 7 septembrie, programul „Susținerea mediului asociativ românesc din afara granițelor țării”.

Potrivit anunțului făcut de DRP (Departamentul pentru românii de pretutindeni) constituirea, dezvoltarea și consolidarea unui mediu asociativ închegat și reprezentativ pentru apărarea intereselor românilor de pretutindeni, dar și întărirea legăturilor acestora cu țara de origine reprezintă unul dintre principalele obiective ale politicilor statului român în domeniu.

Vești bune pentru românii din străinătate

Totodată, mediul asociativ, în diferitele sale forme de organizare și funcționare, reprezintă factorul de coagulare al comunității și de promovarea a valorilor românești în afara granițelor.

„Mediul asociativ românesc din afara granițelor cunoaște nevoile și așteptările comunităților românești. Astfel, asociaţiile, fundaţiile, unităţile de cult, organizaţiile neguvernamentale ale românilor din afara granițelor concep și implementează programe și acțiuni în beneficiul românilor de pretutindeni în scopul conservării și dezvoltării identității lingvistice, culturale și spirituale românești, cu sprijinul financiar al Departamentului pentru Românii de Pretutindeni (DRP).

În acest context, DRP își asumă sprijinirea mediului asociativ românesc din afara granițelor prin lansarea Apelului competitiv de selecţie a beneficiarilor de granturi pentru Programul Susținerea mediului asociativ românesc din afara granițelor țării.

Condițiile de acordare, utilizare și decontare a sprijinului financiar sub formă de grant pot fi consultate pe site-ul DRP, secțiunea Finanțări, categoria Granturi, subsecțiunea Mediu asociativ”, se arată în anunțul publicat pe site-ul DRP.

Guvernul sprijină educația în limba română

Acesta nu este singurul proiect demarat recent de DRP. Astfel, marți, 6 septembrie 2022, DRP a lansat și programul „Sprijinirea educației în limba română!”.

Potrivit DRP, educația reprezintă cel mai eficient și cel mai trainic vector de conservare și dezvoltare a identității naționale.

„Însușirea și folosirea limbii române, în paralel cu transmiterea elementelor de cultură și civilizație românească, de istorie și geografie a României, vizează cel mai important segment al comunității românești din afara granițelor, tânăra generație. Aceasta deține cel mai important rol în perpetuarea și dezvoltarea sentimentului de apartenență la identitatea românească”, se arată în text.

Cum se va desfășura programul?

„În acest context, pentru anul în curs, Departamentul pentru Românii de Pretutindeni a stabilit Educația ca domeniu prioritar de intervenție și lansează Apelul competitiv de selecţie a beneficiarilor de granturi pentru Programul Sprijinirea educației în limba română, structurat pe două linii, după cum urmează:

Linia A) asociaţiile, fundaţiile, unităţile de cult, organizaţiile neguvernamentale ale românilor din afara granițelor, care desfășoară activități educative în limba română.

Linia B) asociaţiile, fundaţiile, unităţile de cult, organizaţiile neguvernamentale ale românilor din afara granițelor, care au încheiat acorduri de parteneriat cu unitățile de învățământ publice cu predare în limba română din afara granițelor pentru dotarea claselor.

Condițiile de acordare, utilizare și decontare a sprijinului financiar sub formă de grant pot fi consultate pe site-ul Departamentului, secțiunea Finanțare, subcategoria Granturi – Educație.”, se arată în anunțul programului.