Anunţul serii privind bancomatele! Se întâmplă în toată ţara. E obligatoriu să ştii asta

bacomat bancnote

Sursa: Dreamstime

Românii care primesc carduri cu tichete sociale trebuie să știe că sumele de pe acestea nu pot fi verificate la bancomat. Pentru a afla exact ce sumă mai avem trebuie să urmăm anumiți pași. Care sunt opțiunile românilor care dețin aceste carduri?

Sute de mii de români primesc din luna iulie a acestui an un ajutor de 250 de lei de la stat. Aceasta este prima tranșă din totalul de patru, până la finalul acestui an. Bani pot fi folosiți în mod exclusiv pentru achiziția de alimente de bază.

Cum verificați suma rămasă pe card?

Având în vedere că valoarea rămasă pe cardurile de tichete sociale nu poate fi verificată la bancomat, în cele mai multe cazuri, cei care vor să afle suma, au la îndemână mai multe soluții. Astfel, cei ce vor să știe câți bani mai sunt pe card trebuie să se adreseze telefonic emitentului acestuia sau să folosească aplicația de mobil dezvoltată de acesta, transmite avocatnet.ro.

Potrivit informațiilor puse la dispoziție de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, firmele responsabile de emiterea cardurilor sunt: Edenred, Sodexo și UP România.

De asemenea, ministerul a pus la dispoziție numerele de telefon pentru fiecare dintre acești emitenți de carduri. Astfel, pentru a afla ce sumă mai aveți disponibilă pe card aveți următoarele numere de contact: Edenred – 021 301 33 03, Sodexo – 021 204 46 64 și UP România – 0374 66 22 73.

În plus, la secțiunea „Contact” de pe site-ul fiecărui emitent pot fi găsite și alte numere de telefon.

În fine, a doua soluție este să folosim aplicația de mobil pentru a afla soldul de pe carduri. Detalii despre cum folosim aceste aplicații putem găsi pe site-urile web ale celor trei emitenți.

Totodată, amintim că nu puteți retrage numerar de pe carduri, ele pot fi utilizate doar pentru achiziționarea de produse alimentare/mese calde de la operatorii economici parteneri.

Ce faceți dacă ați pierdut sau nu funcționează cardul?

De asemenea, pot apărea situații precum pierderea cardului respectiv sau în care cardul nu mai funcţionează. În plus, potrivit ghidului emis de autorităţi, este prevăzută şi situaţia în care o persoană poate cere blocarea acestui card.

În toate aceste situaţii, persoana pe al cărui nume a fost emis cardul respectiv trebuie să anunţe imediat emitentul cardului. Acest lucru se poate face în două modalităţi:

  • telefonic, la serviciul de asistenţă clienţi al emitentului cardului;
  • prin intermediul aplicaţiei mobile a emitentului cardului.

Cine primeşte cei 250 de lei de la stat?

Care sunt persoanele ce sunt eligibile pentru tichetele sociale de 250 de lei, ce se încarcă o dată la două luni?

  • pensionarii din sistemul public de pensii, pensionarii aflați în evidența caselor de pensii sectoriale și beneficiarii de drepturi prevăzute de legi cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/ casele de pensii sectoriale, ale căror venituri nete lunare proprii sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei;
  • persoanele încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri nete lunare proprii sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei;
  • familiile cu cel puțin doi copii în întreținere, ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei;
  • familiile monoparentale ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei;
  • familiile care au stabilit dreptul la ajutorul social în condițiile Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat;
  • persoanele fără adăpost.