Serge Schmemann, un american cu rădăcini rusești, a oferit mai multe explicații despre înfrângerea lui Vladimir Putin. El susține că președintele rus va pierde inevitabil lupta cu istoria.

Vladimir Putin, în lupta cu istoria

De asemenea, Schmemann spunea că liderul de la Kremlin a provocat al patrulea exod al rușilor din ultima sută de ani. Totodată, a oferit mai multe explicații despre războiul din Ucraina, din perspectiva locuitorilor și fugarilor ruși.

Schmemann susține că Putin nu va supraviețui în analele lumii, așa cum au făcut-o Tolstoi sau Ceaikovski. În opinia lui, va pierde lupta cu istoria, prin care încearcă să steargă națiunea ucraineană de pe hartă.

Potrivit The New York Times, evenimentele dramatice din Rusia provocate de războiul din Ucraina, când peste 1 milion de oameni au fugit peste granițe, s-au repetat în istorie.

Astfel, unul dintre emigranții ruși în SUA mărturisea cu durere în anii ‘80 că și-a pierdut patria.

„Urăsc Rusia, pentru că m-a forțat să o părăsesc”, spunea Schmemann, potrivit sursei menționate.

A fost un rezumat a ceea ce valuri de emigranți din Rusia și Uniunea Sovietică au simțit de la începutul secolului al XX-lea.

Potrivit publicației menționate, este „un sentiment dureros de pierdere pentru o patrie împreună cu resentimente față de puterile autocratice care i-a forțat să plece”.

Bunicii lui Schememann au fost printre rușii „albi” care au fugit de Revoluție. Aceștia s-au mutat la Paris în anii 1920.

Un al doilea val de emigranți a plecat în Al Doilea Război Mondial. Al treilea, evreii sovietici, au început să plece în anii 1970.

Totuși, Vladimir Putin a creat acum un alt val de oameni care fug din Rusia, susține Schmemann. Mulți dintre ei ar putea să mai creadă, așa cum au făcut-o strămoșii lui, că într-o zi se vor întoarce în patrie.

Totuși, cel mai probabil nu o vor mai face, susține Schmemann în articolul publicat pe NY Times.

Valurile de emigranți diferă foarte mult unul de altul

Valurile de emigranți diferă foarte mult unul de altul. În Statele Unite, aceștia nu s-au comportat ca niște imigranți din Italia, China sau Polonia care au format comunități și organizații americane care au persistat de-a lungul generațiilor.

Rușii imigranți în America, prin comparație, s-au amestecat rapid în populația generală. Brighton Beach, un cartier din New York, este unul dintre puținele locuri cu aromă rusească din SUA.

În Rusia din care proveneau nu existau politici în sensul obișnuit al cuvântului. Marea majoritate a populației nu simțea că are vreun cuvânt de spus în ceea ce decideau liderii pentru ei sau pentru cei din spatele zidurilor Kremlinului, scrie Schmemann.

„Gulagul nu a fost treaba lor; Rusia lor era cultura, lupta pentru bunuri rare, anecdotele spuse în jurul vodcii în bucătăriile aburinde. Majoritatea rușilor s-au concentrat pe a-și proteja viața de „ei”, așa cum oamenii din Uniunea Sovietică s-ar referi la conducere și la poliția sa secretă, cu degetul îndreptat spre tavan și pentru a supraviețui. Sau pleci”, scrie sursa menționată.

Vladimir Putin
SURSA FOTO: Kremlin.ru

Invazia din Ucraina a schimbat multe

„Invazia rusă a Ucrainei – atât de crudă, atât de inutilă, atât de devastatoare – a schimbat toate acestea, cel puțin pentru cei care nu sunt hipnotizați de Putin. Este greu să nu te simți rușinat de dovezile rușilor care ucid și violează oameni care nu le-au greșit, oameni care împărtășesc atât de mult din istoria și cultura lor”, a mai scris Schmemann.

Totuși, aceasta nu este neapărat o reacție logică, spune Schmemann. Acesta notează că „Tolstoi sau Ceaikovski nu sunt de vină pentru Mariupol”. Totodată, „majoritatea rușilor nu sunt direct complici la răutatea lui Putin”.

Totuși, Putin a urcat la putere, promițând că va reda măreția Rusiei. Cheia acestui lucru este „dorința rușilor obișnuiți de a simți, din nou, un sentiment de apartenență la o putere respectată la nivel global”.

„Rușii s-ar putea să fi fost prea prinși de himera lui Putin pentru a recunoaște că ocuparea Crimeei sau incursiunile în Donețk și Lugansk au fost precursoare de mult mai rău”, a mai spus el.

Când tancurile rusești și-au început parada sumbră spre Kiev, pe 24 februarie 2022, și rușii au fost în stare de șoc.

„Noi, rușii care trăim în interiorul și în afara țării, va trebui să suportăm rușinea acestei situații în anii următori”, a scris Anastasia Piatakhina Giré, psihoterapeut la Paris.

În opinia lui Schmemann, încercarea lui Putin de a „restaura măreția Rusiei” prin violență și ură a contaminat adevărata măreție a Rusiei în anii următori, la fel cum încercarea sa de a înlătura națiunea ucraineană și-a întărit bazele.

„Știm din istoria postbelică a germanilor că restabilirea unei identități naționale rătăcite este un proiect de decenii, poate mai mult (n.red. vis-a-vis de Germania de Est)”, a mai scris el.

În cele din urmă, Tolstoi și Ceaikovski vor supraviețui, la fel ca Goethe și Bach, susține Schmemann. Totodată, el spune că „Ucraina va fi reconstruită și încorporată mai strâns în Occident”.

„Dar pentru ruși și pentru cei dintre noi care se identifică chiar și puțin ca ruși, ceva elementar a fost distrus și ne așteaptă o mulțime de cercetări dureroase a sufletului”, a conchis autorul articolului realizat pentru NY Times.