Anunțul venit de la Casa de Pensii. Când vin deciziile de recalculare care nu au fost trimise

Daniel Baciu, pensii, Casa de Pensii, pensionari

SURSA FOTO: Facebook, Daniel Baciu

Șeful Casei de Pensii, Daniel Baciu, a anunțat când vor primi toți pensionarii deciziile de recalculare. El a precizat că au rămas 170.000 de decizii care nu au fost trimise.

Ce se întâmplă cu deciziile de recalculare a pensiilor care nu au fost trimise. Anunțul venit de la Casa de Pensii

Daniel Baciu, directorul Casei de Pensii, a explicat ce se va întâmpla cu deciziile de recalculare pentru pensionarii care nu le-au primit încă.

„Este vorba despre 170.000 de decizii pe care nu le-am trimis”

De asemenea, a discutat și despre noul program de creșteri ale pensiilor, asigurând că, începând cu luna octombrie, nicio pensie sub 3.000 de lei nu va fi supusă impozitării.

„Acele decizii pe care le-am anunțat că nu au fost deja trimise de către noi pentru că au fost niște motive obiective și am spus care sunt acelea, vom începe probabil ca de marți-miercuri să emitem deja acele decizii. Este vorba despre 170.000 de decizii pe care nu le-am trimis,” a declarat Baciu, potrivit realitatea.net.

Șeful Casei Naționale de Pensii a spus și câți români ar putea beneficia suplimentar în urma micii recalculări. Baciu a explicat că se vorbește despre până la 1 milion de pensionari care au lucrat în anumite sectoare de economie unde au beneficiat de sporuri cu caracter nepermanent. Potrivit lui, cel mai semnificativ spor este acordul global, care poate duce la o creștere mai mare a pensiei, mai ales dacă a fost acordat pe o perioadă mai lungă de timp. Baciu a adăugat că celelalte sporuri, cum ar fi orele suplimentare, al 13-lea salariu, primele și premiile anuale, nu influențează semnificativ calculul pensiei, deoarece au fost acordate într-un mod sporadic.

Marius Budăi, detalii despre a doua etapă de recalculare a pensiilor

Altfel, fostul ministru al Muncii, Marius Budăi, a dat detalii cu privire la a doua etapă de recalculare a pensiilor, care vizează pensionarii care au avut venituri nepermanente și s-au pensionat înainte de anul 2001.

Această recalculare reprezintă o oportunitate pentru pensionarii care au beneficiat de sporuri, prime sau alte venituri suplimentare să își aducă documentele necesare la casele de pensii și să beneficieze de o recalculare a pensiei.

Documentele necesare și costurile aferente

Pensionarii trebuie să depună adeverințe care să ateste veniturile lor nepermanente la casele teritoriale de pensii. Angajatorii sunt obligați să elibereze aceste documente fără costuri, însă în situația în care angajatorul a falimentat, documentele se găsesc la firmele de arhivare. Costul acestor adeverințe poate fi însă unul ridicat, ajungând la mii de lei în unele cazuri.

Marius Budăi a subliniat importanța acestor adeverințe și a explicat că recalcularea pensiilor nu este o simplă recalculare, ci o recunoaștere a drepturilor pensionarilor legate de sporurile cu caracter nepermanent. El a adăugat că, în cazul în care adeverințele au fost deja depuse la dosar conform legislației de la acea vreme, nu este necesar ca pensionarii să le depună din nou.