De ce a eșuat revolta Grupului Wagner?
Ministrul Apărării din Rusia, Serghei Șoigu, a făcut, luni, primele declarații despre revolta organizată de Grupul Wagner. Potrivit spuselor sale, revolta respectivă a eşuat datorită loialităţii soldaților ruși faţă de jurământ şi faţă de datoria militară.
„Nu pot să nu abordez o altă problemă, la care răspunsurile exhaustive au fost deja date de comandantul nostru suprem în funcţie (Vladimir Putin – n.r.). Este vorba despre tentativa de destabilizare a situaţiei din Rusia în perioada 23-25 iunie. Aceste planuri au eşuat în primul rând pentru că personalul forţelor armate a fost loial jurământului şi datoriei militare”, a declarat, luni, Serghei Șoigu, relatează agenția de presă TASS.
Acesta a precizat, totodată, că revolta respectivă nu a afectat „operaţiunea militară specială” din Ucraina, unde soldații ruși au continuat să îndeplinească „cu curaj şi abnegaţie” sarcinile care le-au fost încredinţate.
„Mulţumesc personalului pentru serviciul lor conştiincios”, a zis el.
Care ar fi fost, de fapt, planul lui Evgheni Prigojin?
Potrivit publicației americane Wall Street Journal, Evgheni Prigojin ar fi fost implicat într-un plan de capturare a înalților responsabili ruși din domeniul apărării din Rusia. El intenționa să-i captureze pe ministrul Apărării din Rusia, Serghei Șoigu, și pe șeful Statului Major, Valeri Gherasimov, în timpul unei deplasări a acestora în sudul Rusiei.
Cu toate acestea, Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a aflat despre această conspirație și a reușit să îi strice planurile. Cei doi oficiali ruși au modificat itinerariul de călătorie pentru a evita capturarea, ceea ce a dus la revolta declanșată de Evgheni Prigojin.
Acest lucru l-a constrâns să-şi extindă planurile şi, vineri, forţele sale au cucerit cartierul general al armatei ruse în Rostov-pe-Don, crucial în comandamentul războiului din Ucraina, înainte de a întreprinde un „marş” asupra Moscovei.
În cursul zilei de sâmbătă, după o înţelegere mediată de preşedintele Belarusului, Aleksandr Lukaşenko, Evgheni Prigojin a ordonat Grupului Wagner să revină la bazele lor temporare din Ucraina. El a explicat, luni, într-un mesaj audio, că dorea să-şi salveze organizaţia, nu să cucerească puterea.
Alexandr Lukașenko a intervenit între Putin și Prigojin pentru a-și salva propriul regim politic
Potrivit Svetlanei Tihanovskaia, lidera opoziției politice din Belarus, aflată în exil, Evgheni Prigojin și președintele din Belarus, Aleksandr Lukaşenko, nu sunt aliaţi şi s-ar trăda oricând unul pe altul. În plus, spune ea, decizia lui Alexandr Lukașenko de a-l ajuta pe președintele Rusiei, Vladimir Putin, să pună capăt revoltei Grupului Wagner a fost un act de convenienţă personală pentru a-şi salva propriul regim politic.
„În orice moment, Lukaşenko îl poate trăda pe Prigojin şi Prigojin îl poate trăda pe Lukaşenko. Ei nu sunt aliaţi. Ei nu pot să aibă încredere unul în altul. El nu a acţionat pentru a-i salva faţa lui Putin, nici pentru a-l salva pe Prigojin, nici pentru a evita ca un război civil să izbucnească în Rusia.
El nu s-a îngrijit decât de supravieţuirea sa personală, căci Lukaşenko ştie că, dacă facţiunile în Rusia se confruntă, el va plăti preţul”, a declarat, miercuri, Svetlana Tihanovskaia într-un interviu acordat pentru agenția de presă AFP.
Totuși, de atunci, Prigojin nu a fost văzut și se bănuiește că acesta ar fi fost ucis, la ordinul lui Putin.