Traian Băsescu este considerat ca fiind colaborator al fostei Securități, însă a făcut cerere pentru revizuirea acestei sentințe. Astfel, dezbaterile pe această temă deja au fost programate de către Curtea de Apel București.
Anunțul momentului despre Traian Băsescu! S-a aflat ce a făcut fostul președinte. Totul se decide pe 21 octombrie
În urmă cu trei ani, Curtea de Apel București dădea o sentință clară în ceea ce îl privește pe Traian Băsescu – colaborator al Securității. În martie 2022, Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a menținut decizia dată de către Curtea de Apel București, spunând că acesta a fost colaborator al Securității ca poliție politică.
”Respinge, ca fiind inadmisibilă excepţia de nelegalitate invocată de recurentul-pârât Băsescu Traian. Respinge, ca fiind nefondat, recursul, astfel cum a fost precizat la data de 5 noiembrie 2021, declarat de recurentul-pârât Băsescu Traian împotriva sentinţei nr. 471 din 20 septembrie 2019, pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti – Secţia a VIII-a contencios administrativ şi fiscal. Admite cererea de intervenţie accesorie formulată de intervenientul Ciuvică Mugur-Cristian, în interesul intimatului-reclamant Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 23 martie 2022”, se arată în hotărârea Înaltei Curţi.
Acum, fostul președinte al României a cerut revizuirea acestei sentințe, iar portalul instanțelor spune că dezbaterile au fost programate de către Curtea de Apel București pentru data de 21 octombrie 2022.
Documentele arată că Traian Băsescu ar fi avut un ofițer de legătură
Instanța a luat o astfel de decizie după ce Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) a depus mai multe documente care arătau că Traian Băsescu ar fi avut un ofițer de legătură numit de fosta Securitate, cu gradul de locotenent-colonel. De asemenea, se mai arată că ar fi dat două note informative olografe, semnate cu numele de cod ”Petrov”.
Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) mai arată că fostul președinte al României a furnizat informații prin care își denunța colegii de facultate și de serviciu pentru presupuse activități împotriva regimului comunist. În plus, aceștia mai erau pârâți și pentru intenția de a părăsi România, dar și pentru relațiile pe care aceștia le aveau cu cetățenii străini. Aceste informații sunt existente în notele informative care datează din 5 mai 1975.
Traian Băsescu ar fi deschis în jur de opt acțiuni în instanță
După evacuarea sa din vila de protocol, Traian Băsescu ar fi deschis în jur de opt acțiuni în instanță care au ca scop recuperarea privilegiilor pe care le-a avut ca fost președinte al țării.
Toate aceste privilegii i-au fost retrase după ce Înalta Curte de Casație și Justiție a stabilit că a fost colaborator al Securității, iar fostul președinte nu are de gând să lase lucrurile așa.
Astfel, Traian Băsescu ar fi chemat în instanță atât Administrația Prezidențială, cât și SPP, dar și RA-APPS, în mai multe dosare. Totodată, a mai fost chemat în instanță și Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității.
În același timp, fostul președinte al României a mai solicitat și reexaminarea taxei de timbru, cerere respinsă de instanță.