Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, şi ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, au susţinut miercuri, 1 septembrie, o conferinţă de presă comună în care au prezentat condiţiile în care va începe noul an şcolar.
Două scenarii pentru începerea şcolii
Autorităţile iau în calcul două scenarii pentru începerea şcolii. Primul scenariu prevede participarea zilnică a tuturor antepreşcolarilor / preşcolarilor şi elevilor în unităţile de învăţământ, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor de protecţie, până la incidenţa cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate mai mică sau egală cu 6/1.000 de locuitori.
Scenariul al doilea prevede participarea zilnică cu prezenţă fizică în unităţile de învăţământ a tuturor antepreşcolarilor / preşcolarilor şi elevilor din învăţământul special, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor de protecţie, în cazul în care incidenţa cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate este mai mare de 6/1.000 de locuitori, până la instituirea stării de carantină la nivelul localităţii.
Dacă incidenţa cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate este mai mare de 6/1.000 de locuitori, până la instituirea stării de carantină la nivelul localităţii, se prevede participarea zilnică, în sistem online a tuturor elevilor, potrivit Adevărul.
“După trecerea pragului de 6/1000 de locuitori, toţi elevii intră în regim online, chiar dacă sunt vaccinaţi. Doar creşele şi grădiniţele vor mai funcţiona”, a precizat Sorin Cîmpeanu.
Fără alte tipuri de dispozitive care sunt folosite uneori ca mască
Ministrul Sănătăţii spune că s-a ajuns şi la un consens privind tipul de măşti ce trebuie purtate. Este vorba despre “cea de tip medical. În cazul purtării celor textile, ele trebuie să fie adaptate feţei şi să acopere corect nasul şi bărbia. Sunt interzise alte tipuri de dispozitive care sunt folosite uneori ca mască, precum vizieriele”, a declarat Ioana Mihăilă.
Trebuie respectate şi următoarele reguli:
Distanţa între elevi rămâne cea de minimum 1 metru, sau maximum posibilă, acolo unde acel metru nu se poate realiza.
Şcoala trebuie să asigure permanent un stoc de rezervă de măşti şi materiale de protecţie pentru elevi/studenţi/personal.
Elevii şi copiii de grădiniţă cu probleme grave de sănătate, certificate medical, cu vârsta sub 12 ani (vârsta de la care pot fi vaccinaţi) pot fi scutiţi de şcoală cu prezenţă fizică. La fel şi cei cu vârsta mai mare de 12 ani, dacă sunt imunodeprimaţi. Pentru aceştia, unităţile de învăţământ nu mai sunt obligate să asigure şcoală online, ci ordinul prevede următorul lucru: „conducerile unităţilor de învăţământ vor identifica, după caz, soluţii pentru asigurarea procesului educaţional”.
A fost eliminată prevederea prin care personalul didactic aflat în grupe de risc putea desfăşura activităţi didactice în sistem online, în baza unei adeverinţe emise de medicul de medicina muncii sau de medicul curant.
Cum se va efectua vaccinarea în şcoli?
Ministrul Ioana Mihăilă a precizat că procesul de vaccinare la nivelul unităţilor de învăţământ va fi împărţit în trei:
- acolo unde se poate şi unde există cabinete medicale şcolare, medic şcolar şi dotare corespunzătoare, la nivelul acelor cabinete se pot organiza centre de vaccinare;
- acolo unde infrastructura sau personalul nu permit organizarea, în acele cabinete se poate solicita caravană mobilă prin mobilizarea unei echipe de la centrele de vaccinare. În special în oraşe avem centre de vaccinare care au timp, nemaiavând acum atât de multă activitate, să se mobilizeze către şcoli, a punctat Ioana Mihăilă;
- la şcolile unde există un centru de vaccinare în imediata proximitate, reprezentanţii şcolii informează şi programează copiii, părinţii şi cadrele didactice la vaccinare.
Suspendarea cursurilor în cazul depistării unor îmbolnăviri printre elevi
La apariţia unui caz confirmat de îmbolnăvire cu virusul într-o grupă de învăţământ de antepreşcolari / preşcolari sau clasă de învăţământ primar, gimnazial, liceal, profesional şi postliceal se efectuează ancheta epidemiologică şi testarea colegilor acestuia şi a cadrelor didactice, conform indicaţiilor DSP.
Conducerea unităţii de învăţământ va decide în urma consultării DSP dacă se impune carantinarea celor care fac parte din aceeaşi clasă, sau suspendarea cursurilor, după caz. În situaţia în care în acea sală cursurile sunt organizate în schimburi, se vor suspenda doar cursurile pentru clasa în care a fost confirmat cazul de îmbolnăvire, urmând ca elevii din schimbul următor să îşi desfăşoare cursurile după o dezinfectare prealabilă a sălii de clasă.
La apariţia a două cazuri confirmate de îmbolnăvire cu virusul într-o grupă de învăţământ cu antepreşcolari / preşcolari sau clasă de învăţământ primar, gimnazial, liceal, profesional şi postliceal se suspendă cursurile clasei respective pentru o perioadă de 14 zile, iar ancheta epidemiologică stabileşte persoanele care vor fi testate şi carantinate.
În situaţia în care în aceeaşi sală cursurile sunt organizate în schimburi, se vor suspenda doar cursurile pentru clasa în care a fost confirmat cazul de îmbolnăvire. Măsura suspendării este dispusă prin decizia conducerii unităţii de învăţământ după consultarea DSP.
DSP va efectua anchete epidemiologice, va stabili contacţii direcţi ai cazurilor confirmate şi va decide, împreună cu conducerea unităţii de învăţământ, dacă se impune carantinarea celor care fac parte din clasa la care s-au suspendat cursurile, inclusiv a personalului didactic/nedidactic/auxiliar.
Ordinul comun al Ministerelor Educaţiei şi Sănătăţii poate fi citit accesând acest link.
Sursă foto: Dreamstime