Ambasadorul Ucrainei în Germania, Andrii Melnik, a declarat că tancurile antiaeriene „Ghepard” au o vechime de 40 de ani. Potrivit acestuia, pentru a învinge Rusia, „avem nevoie de cele mai moderne arme germane”, a spus el, potrivit DPA.
Ucraina ar avea nevoie de tancuri mai noi „Leopard” şi „Marder”, precum şi obuziere autopropulsate, dar „şi multe altele”, a spus diplomatul ucrainean, potrivit căruia cancelarul Olaf Scholz a reacţionat lent la războiul din Ucraina, comparându-l cu predecesorul său în funcţie, Angela Merkel.
„Olaf Scholz pare să se comporte la fel ca Angela Merkel: mai întâi aşteaptă, observă şi va decide cândva mai târziu sau nu. Ceea ce lipseşte este imaginaţia şi curajul”, a spus oficialul ucrainean.
Ucraina cere mai mult ajutor din partea Germaniei
Ucraina doreşte şi o mai mare finanţare din partea Germaniei pentru a ajuta Kievul să se reînarmeze, a spus ambasadorul ucrainean.
Diplomatul consideră temerile Germaniei de a deveni parte a conflictului drept absurde, deoarece, în opinia sa, „pentru Putin, Germania este de mult timp parte a conflictului”. „Cei care vor să prevină extinderea războiului acestuia trebuie să ne ajute acum să-l punem pe Putin la punct”, a afirmat Melnik.
În opinia sa, „al Treilea Război Mondial a început deja”. „Atacul lui Putin împotriva Ucrainei afectează lumea întreagă”, a mai spus ambasadorul ucrainean.
Germania ia în calcul trimiterea de obuziere Ucrainei
O sursă locală din domeniul securității a declarat că Germania ia în considerare trimiterea de obuziere cu rază lungă de acțiune în Ucraina. Declarația acestuia vine în contextul în care Berlinul a decis, în urmă cu câteva zile, să trimită arme grele Kievului.
Germania ia în considerare trimiterea de obuziere cu rază lungă de acțiune în Ucraina, spune o sursă locală din domeniul securității pentru Reuters. Această declarație confirmă un articol publicat de ziarul Welt am Sonntag.
Presa internațională mai scrie că această decizie vine în timp ce Kremlinul avertizează că țările care livrează arme Ucrainei reprezintă o amenințare la adresa securității continentului european și, de asemenea, provoacă instabilitate.
Amintim că Moscova a redirecționat ofensiva în Donbas, ceea ce a determinat Ucraina să ceară arme grele. Regiunea alată în estul țării este mult mai adaptată pentru luptele de tancuri, decât regiunea din jurul capitalei, acolo unde au avut loc cele mai multe lupte.