Trafic închis pe Autostrada A1
Cum să conduci pe timp de viscol. Centrul Infotrafic al Poliției Române a anunțat că vineri traficul a fost închis pe Autostrada A1, între kilometrii 225 și 238, pe tronsonul care leagă nodurile rutiere Boița și Cisnădie, în județul Sibiu. Măsura a fost luată din cauza vântului puternic, care, în anumite zone, viscolește zăpada depusă lângă carosabil.
Potrivit polițiștilor rutieri, „măsura vizează prevenirea riscului rutier, în condiţiile în care autovehiculele de mare tonaj pot fi răsturnate de rafalele de vânt. Circulaţia este deviată de la nodul rutier Cisnădie către DN 1”.
Pe DN 1H, între tronsonul Peştiş (județul Bihor) și Nuşfalău (județul Sălaj), a fost instituită o restricție de tonaj pentru autovehiculele cu masă mai mare de 7,5 tone, din cauza carosabilului acoperit cu zăpadă frământată.
Cum să conduci pe timp de viscol
Cum să conduci pe timp de viscol. Având în vedere codurile roșu, portocaliu și galben de vânt foarte puternic, ninsoare abundentă și zăpadă viscolită sau frământată, în mai multe zone ale țării, Infotrafic recomandă șoferilor să se informeze despre condițiile meteorologice și starea drumurilor înainte de a pleca la drum. Potrivit polițiștilor rutieri, este important să verifice dacă există sectoare de drum închise din cauza zăpezii, viscolului sau altor fenomene meteo și să identifice rutele alternative.
De asemenea, aceștia le recomandă șoferilor să-și echipeze vehiculele cu anvelope de iarnă, care trebuie să fie inscripționate cu simbolurile „M+S”, „M.S.”, „MS” sau „M&S”, atunci când circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheață sau polei.
Șoferii sunt sfătuiți să verifice înainte de plecare nivelul combustibilului sau al bateriei, să se asigure că lichidul de parbriz este rezistent la îngheț și să curețe zăpada sau gheața de pe parbriz, oglinzi, faruri și plafon.
În plus, este recomandat ca șoferii să utilizeze, pe cât posibil, frâna de motor pe drumuri alunecoase, să evite mișcările bruște ale volanului, să efectueze orice manevră doar după o asigurare temeinică și să adapteze viteza la condițiile de drum. De asemenea, este esențial ca viteza să nu depășească 30 km/h în localități și 50 km/h în afara acestora atunci când carosabilul este acoperit cu polei, gheață, zăpadă sau mâzgă, pe piatră cubică umedă sau când vizibilitatea este redusă sub 100 de metri, din cauza ceții sau ninsorii abundente.
Totodată, polițiștii rutieri recomandă păstrarea unei distanțe de siguranță corespunzătoare față de vehiculul din față sau din sens opus, evitarea depășirilor în condiții de vizibilitate scăzută și utilizarea luminilor de avarie în mod succesiv atunci când circulația este blocată pe sensul de mers. În caz de pană sau defecțiune, trebuie folosit triunghiul reflectorizant și luminile de semnalizare a avariilor.