Amenzi pentru cei care au anvelope de iarnă
Amenzi uriașe, chiar dacă ai anvelope de iarnă! Deoarece temperaturile din luna noiembrie sunt uneori asemănătoare cu cele de vară, șoferii nu și-au schimbat încă anvelopele. În ciuda acestui fapt, pot fi amendați chiar și cei care au realizat schimbarea. Toți șoferii trebuie să țină cont de un mic detaliu!
Registrul Auto Român (RAR) a anunțat când sunt obligați șoferii din România să își schimbe cauciucurile și care sunt amenzile pentru cei care nu o fac. Reprezentanții RAR au explicat că „NU există o dată limită pentru montarea acestor cauciucuri”.
„Chiar dacă vremea încă este însorită în cea mai mare parte a țării, au început să circule deja informații menite să panicheze posesorii de autovehicule, așadar precizăm CLAR că NU există o dată limită pentru montarea acestor cauciucuri și că TOATE anvelopele, indiferent de denumirea lor comercială, care sunt marcate cu literele M și S (însemnând noroi și zăpadă – engl. mud and snow), sub forma: M+S, M.S. sau M&S, îndeplinesc cerințele de utilizare în condițiile specifice de iarnă prevăzute în legislația națională rutieră”, potrivit RAR.
Din aceeași sursă aflăm că legea prevede că anvelopele de iarnă sunt obligatorii oricând se circulă pe un drum public acoperit cu gheață.
„Este important de reținut că legea NU prevede o dată limită de la care autovehiculele trebuie dotate cu anvelope de iarnă sau o temperatură minimă care să declanșeze procesul. Așadar, anvelopele specifice sunt necesare dacă mașina circulă pe un drum public acoperit cu gheață, polei sau zăpadă, indiferent de anotimp, iar de la momentul elaborării legii aceste prevederi nu au suferit modificări”, anunță RAR.
Anvelopele „all seasons” nu există în legislație
Registrul Auto Român anunță că „denumirea “all seasons” este una comercială, folosită de producătorii de anvelope, dar care nu are un corespondent în legislația națională a României”.
Drept urmare, indiferent de denumire, dacă anvelopele sunt inscripționate cu „literele M şi S (însemnând mud and snow), sub forma: M+S, M.S. sau M&S, ele îndeplinesc cerințele de utilizare în condițiile specifice de iarnă prevăzute în legislația rutieră națională”, conform sursei citate.
RAR atenționează că înainte de montarea cauciucurilor, șoferii trebuie să verifice anul fabricației (DOT) și adâncimea profilului.. Astfel, „dacă anvelopele au o vechime de peste 4-5 ani, solicitați părerea unui specialist, care să observe dacă există urme accentuate de uzură”, este sfatul RAR.
Sancțiuni pentru șoferii cu anvelopelor neadecvate
Legea prevede că lipsa anvelopelor adecvate se pedepsește cu o amendă între 1.305 și 2.900 de lei. În plus, șoferii pot rămâne și fără certificatul de înmatriculare al vehiculului.
„Prin urmare, NU se aplică sancțiuni dacă posesorii de autovehicule respectă legislația în vigoare și folosesc pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei, anvelopele marcate cu literele M și S”, este concluzia reprezentanților RAR.
Totodată, pot fi date amenzi și dacă circulați pe pe drum uscat, chiar dacă aveți cauciucuri de iarnă. Mai precis, vor fi amendați cei cu anvelope uzate.
„Constituie contravenție și se sancționează cu amenda prevăzută în clasa a II-a de sancțiuni […] conducerea unui autovehicul și tractor agricol sau forestier care are montate anvelope […] uzate peste limita admisă”, se precizează în Art. 100, pct. 6 din legea 195/2002.
Mai mult, indiferent de condiții și temperatură, șoferii pot primi 4 sau 5 puncte de amendă pentru circulația pe drumurile publice cu anvelopele uzate. Amenzile în aceste cazuri variază între 580 de lei și 725 de lei.
Anvelopele trebuie înlocuite dacă prezintă zgârieturi sau gâlme. Stratul superior al unei anvelope noi variază între 7 mm și 9.5 mm. Cu toate acestea, experții recomandă înlocuirea anvelopelor de iarnă atunci când grosimea acestui strat scade sub 4 mm.