Când este necesară instalarea anvelopelor de iarnă? Toți șoferii trebuie să știe ce spune legea și cum își pot echipa mașinile corespunzător.
De ce schimbăm anvelopele vara și iarna?
Anvelopele de iarnă sunt o problemă de rezolvat pentru toți șoferii. De ce sunt ele schimbate? În vreme ce temperaturile cresc/scad, este esențial să acorzi atenție anvelopelor tale. Chiar dacă poți fi preocupat de cheltuielile suplimentare legate de achiziționarea unui set nou sau timpul necesar pentru schimbarea lor. Există câteva aspecte importante despre întreținerea anvelopelor.
Utilizarea anvelopelor de iarnă în perioadele cu vreme caldă poate duce la un consum mai mare de carburant, implicând astfel cheltuieli suplimentare.
Anvelopele de iarnă au fost proiectate să ofere performanțe optime pe suprafețe reci. Utilizarea lor în condiții meteorologice mai calde va afecta ciclul de viață al benzii de rulare. Astfel, va pune în pericol, pe termen lung, starea anvelopelor și generând costuri suplimentare, în timp.
În ceea ce privește siguranța rutieră, întreținerea adecvată a anvelopelor reprezintă unul dintre cei mai importanți factori, mai ales atunci când conduci în condiții meteorologice nefavorabile.
Te sfătuim să verifici des presiunea cauciucurilor și rotația lor. Inspecțiile frecvente pot scoate la iveală găuri și uzura benzii de rulare. Astfel, schimbarea anvelopelor va înseamna că vei avea o experiență de șofat mai sigură.
Spre deosebire de cele de iarnă, anvelopele de vară sunt realizate dintr-un compus de cauciuc mai rigid. El este proiectat pentru a oferi aderență optimă. Mai ales atunci când temperatura asfaltului este în creștere.
Părțile laterale ale acestor anvelope beneficiază de un suport metalic consolidat. Astfel, furnizează nu doar o stabilitate crescută, ci și o capacitate de răspuns rapid la schimbările de direcție și manevrare pentru șoferi.
Când se schimbă cauciucurile de iarnă în 2023
Șoferii români trebuie să fie conștienți de prevederile Ordonanței de Guvern nr. 5/2011. Ea este cunoscută și sub denumirea de „legea privind echiparea obligatorie cu anvelope de iarnă”.
Potrivit ei, vehiculele care circulă pe drumurile publice din România trebuie să aibă montate anvelope de iarnă în cazul în care există gheață și polei pe carosabil.
Aceleași prevederi sunt valabile și pentru mașinile comerciale.
„Anvelope de iarnă sunt anvelopele omologate conform Directivei 92/23/CE a Consiliului din 31 martie 1992, privind anvelopele autovehiculelor şi ale remorcilor acestora, precum şi montarea lor, Regulamentului Comisiei Economice pentru Europa a Organizației Națiunilor Unite (CEE-ONU) nr. 30 sau Regulamentului Comisiei Economice pentru Europa a Organizației Națiunilor Unite CEE-ONU nr. 54, după caz”, aflăm din Oug nr. 5/2011.
Prin urmare, șoferii români sunt obligați să folosească anvelope de iarnă atunci când circulă pe drumurile publice acoperite de gheață, zăpadă și polei. Nu există o dată oficială sau limită maximă impusă pentru schimbarea anvelopelor, ci aceasta depinde de condițiile meteorologice și de starea drumurilor.
Este responsabilitatea șoferilor să adapteze echiparea mașinii la condițiile de iarnă pentru a asigura siguranța pe șosele. Chiar și într-o iarnă blândă, este recomandat să îți schimbi anvelopele atunci când temperatura începe să scadă sub 7 grade Celsius.
Conducătorii auto care nu au autovehiculul echipat cu anvelope de iarnă se pot expune sancțiunilor sub forma retragerii unui număr de 9-20 de puncte, ceea ce implică o amendă cuprinsă între 1.300 și 2.900 de lei.
Șoferii de vehiculele de peste 3,5 tone sunt obligați să folosească și lanțurile antiderapante pentru transportul rutier de marfă sau persoane.