Anvelope interzise de Germania, în 2024

Anvelope interzise în 2024! Procesul schimbării anvelopelor poate genera inconveniente și necesită atenție sporită din partea șoferilor pentru a asigura o conducere sigură în condiții meteorologice variate.

O bună opțiune preferată de șoferi este reprezentată de anvelopele „all season”. Ele sunt o variantă de compromis, pentru că pot rămâne montate pe jante pe tot parcursul anului. Astfel, șoferii nu mai sunt nevoiți să le schimbe de două ori pe an. În ciuda acestui fapt, șoferii trebuie să fie atenți la schimbarea legislației în țara prin care circulă. O astfel de schimbare este cea impusă de Germania.

Începând din octombrie 2024, doar anvelopele de iarnă și cele de tip „all season” cu simbolul Alpin vor fi permise în condiții de drum de iarnă, în Germania. Pictograma, ilustrând un munte și un fulg de zăpadă, indică compatibilitatea anvelopei pentru utilizare în sezonul de iarnă.

Anvelopele marcate cu „M+S” (noroi și zăpadă) sunt interzise în această țară. Chiar dacă aceste tipuri de anvelope nu mai sunt disponibile în comerț de ceva vreme, ele ar putea încă să fie montate pe numeroase autovehicule.

Folosirea anvelopelor cu marcajul M+S va atrage penalizări. Potrivit catalogului de amenzi german, utilizarea anvelopelor nepotrivite pentru sezonul de iarnă poate duce la o amendă de 60 de euro. Totodată, poate însemna un punct de penalizare în Flensburg. Dacă se produce un accident în care sunt implicate anvelopele nepotrivite, consecințele financiare pot fi mult mai mari.

Ce spune legea germană despre cauciucurile de iarnă

Anvelopele de iarnă pot fi recunoscute prin prezența simbolului Alpin sau a marcajului „M+S”. Până la data de 30 septembrie 2024, anvelopele cu marcajul M+S vor fi considerate adecvate. Ele pot fi folosite în sezonul de iarnă dacă au fost fabricate până la 31 decembrie 2017.

Anvelopele de iarnă nu sunt obligatorii pentru toate tipurile de vehicule. Printre excepții se numără autovehiculele cu o singură cale (motocicletele). To la excepții intră și vehiculele comerciale agricole și forestiere, precum și elevatoarele motorizate pentru spitale.

Este crucial ca toți șoferii să fie informați cu privire la noile reguli referitoare la anvelope și să acționeze în consecință. Neconformarea nu doar atrage amenzi și puncte în registrul de penalizări din Flensburg, ci și mărește riscul de accidente. Reglementările privind utilizarea anvelopelor de iarnă variază în Europa de la o țară la alta, așadar, înainte de a călători într-una dintre acestea, este recomandat să vă familiarizați cu cerințele specifice.

Germania are, mai degrabă, o cerință situațională despre anvelopele de iarnă. Conform ADAC, în condiții de drum iarnă (gheață, zăpadă sau noroi) circulația este permisă doar cu anvelope de iarnă.

Se consideră că cerința situatională pentru anvelopele de iarnă este îndeplinită atunci când acestea sunt montate pe toate cele patru roți. Desigur, există și o regulă generală cunoscută sub numele de „de la O la O” (din octombrie până la Paște), însă aceasta nu are un statut legal.