Informații importante despre anvelopele sezoniere

Anvelopele sezoniere. Registrul Auto Român le-a reamintit șoferilor un detaliu important privind utilizarea cauciucurilor de vară și de iarnă. Specialiștii RAR au reamintit că regulile existente rămân neschimbate, inclusiv termenele limită pentru schimbarea anvelopelor în funcție de sezon.

Toți conducătorii auto ar trebui să fie la curent cu faptul că legislația rămâne neschimbată, conform stabilirilor din 2011! Înainte de anul 2011, în România nu exista nicio lege care să impună obligativitatea utilizării anvelopelor de iarnă în anumite condiții, această reglementare fiind introdusă prin Ordonanța Guvernului nr. 5/2011.

În același timp, conform legislației, nu există o dată limită impusă pentru montarea sau demontarea anvelopelor specifice sezonului rece. Acestea sunt necesare atunci când autovehiculul circulă pe un drum public afectat de gheață, zăpadă sau polei.

Toate anvelopele, indiferent de marcajele comerciale, care sunt etichetate cu literele M și S (semnificând noroi și zăpadă – abreviere din engleză pentru mud and snow), sub forma M+S, M.S. sau M&S, sunt conforme cu cerințele de utilizare în condiții de iarnă stipulate în legislația rutieră națională. Aspectele referitoare la utilizarea anvelopelor de iarnă nu au suferit modificări de la introducerea reglementărilor în 2011, iar în cazul unor eventuale schimbări, ei vor fi primii care vor furniza informații în acest sens.

„Anunțul MOMENTULUI în România despre anvelopele de iarnă! TOȚI șoferii trebuie să știe ASTA: nu s-a schimbat legea, rămâne cum s-a stabilit în 2011!

Probabil vă întrebați de ce am vrut să atragem atenția asupra acestui subiect, iar explicația are legătură cu apariția unor informații care pot induce în eroare șoferii cu privire la folosirea corectă a anvelopelor destinate sezonului rece”, scrie pe contul oficial de Facebook al Registrului Auto Român.

Reguli obligatorii pe timpul iernii

Conform regulamentului de circulație, șoferii sunt obligați să se asigure că au în portbagaj TOATE elementele necesare pentru a circula în condiții de iarnă adecvate. În plus față de anvelopele de iarnă și dispozitivele antiderapante, conducătorii auto mai trebuie să fie echipați și cu alte obiecte esențiale pentru a se deplasa în siguranță pe drumurile acoperite de zăpadă, gheață sau polei.

Potrivit prevederilor Codului Rutier, în sezonul rece, în portbagaj trebuie să fie prezenți un sac cu nisip și o lopată, acestea fiind necesare în situația în care este necesară îndepărtarea zăpezii de pe mașină sau de pe traseu.

Este important de menționat că neatenția în această privință poate atrage sancțiuni contravenționale. Conform legislației, șoferii care nu își curăță corespunzător mașina de zăpadă pot fi sancționați de către Poliția Rutieră cu o amendă în valoare de 430 de lei.

De asemenea, mașinile acoperite de zăpadă reprezintă un pericol real pentru ceilalți participanți la trafic, deoarece fragmentele de gheață se pot desprinde de pe plafon sau de pe lunetă, punând în pericol viața acestora.