Una dintre măsuri vizează înfiinţarea în următoarele trei luni a unei Bănci a Industriei, având la bază experienţa acumulată de Fondul Român pentru Garantarea IMM-urilor, şi capitalizarea acesteia cu minimum 200 – 300 de milioane de euro prin implicarea în principal a veniturilor obţinute din procesul de privatizare (trecut şi viitor). Această Bancă pentru Industrie ar urma să finanţeze exclusiv activităţi de producţie, se menţionează într-un comunicat al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR).

”Ajustările bugetare, deşi necesare, chiar realizate voluntarist şi slab pregătite, trebuie să fie urmate de măsuri ample de favorizare a creării de locuri de muncă cât mai bine calificate şi de dezvoltare a mediului de afaceri. Criza va penaliza dur şi pe durată mare de timp ţările ce rămân pasive din punct de vedere al creşterii economice şi care se mulţumesc doar cu ajustări ale cheltuielilor bugetare”, afirmă AOAR, într-un comunicat citat de Agerpres.

AOAR atrage totodată atenţia că România deţine în continuare consistente resurse economice, de forţă de muncă, insuficient mobilizate şi stimulate pentru a contribui la asigurarea unei creşteri economice durabile.

În opinia AOAR, România are resurse pentru a înregistra o creştere economică de circa 2%, dacă Executivul va înţelege că, dincolo de acordurile cu Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană, există răspunderea ‘directă şi concretă’ a administraţiei centrale şi locale pentru punerea în acţiune a proiectelor ajunse în faza de realizare, indiferent de sursa lor de finanţare.
De asemenea, oamenii de afaceri apreciază că testul cel mai important va fi cel legat de responsabilizarea reală şi transparentă a administraţiei centrale şi locale, inclusiv Autorităţi de Management şi Organisme Intermediare, faţă de realizarea tuturor proiectelor finanţate din fonduri nerambursabile, alocate României din Bugetul UE 2007-2013. “Prioritatea absolută trebuie să fie acordată programelor operaţionale de mediu, infrastructură, competitivitate, dezvoltare regională şi dezvoltare rurală”, se precizează în comunicatul Asociaţiei.

În acest sens, Asociaţia cere promovarea realistă şi atractivă pentru investitori a marilor proiecte prevăzute a fi realizate în sistem de partenariat public-privat, proiecte din domeniile energetic, irigaţii sau infrastructură rutieră. "Cerem prezentarea periodică, publică, a stadiului, a progreselor realizate în operaţionalizarea acestor proiecte importante pentru economia României, sursa de mobilizare a mediului de afaceri românesc. Cerem prezentarea de către fiecare consiliu judeţean a minimum cinci proiecte, având prioritate regională, proiecte ce se doresc a fi realizate în partenariat public-privat. Pentru realizarea acestor proiecte cu celeritate, propunem ca noile locuri de muncă create la nivel judeţean să constituie o sursă de finanţare a bugetelor locale, taxele şi impozitele urmând a fi făcute direct venituri la bugetul local. Măsura poate fi aplicată pe o durată de 2-3 ani sau pe toată durata de execuţie a proiectului", se menţionează în comunicat.

AOAR vine cu propunerea stimulării angajării tinerilor în vârstă de până la 25 de ani în microîntreprinderi, prin exonerarea plăţii taxelor şi impozitelor aferente salariului acestora până la nivelul de 1.000 de lei. Măsura este propusă şi în alte ţări membre ale UE şi ar contribui şi la reducerea pieţei forţei de muncă la negru, explică oamenii de afaceri. Asociaţia susţine pregătirea şi derularea intensivă şi transparentă a proiectelor privind reabilitarea termică a clădirilor, obiectiv major ce vizează creşterea eficienţei energetice. În opinia AOAR, acest proiect se află în consonanţă cu întreaga politică de creştere economică promovată de UE, asigurând, totodată, crearea de noi locuri de muncă şi mobilizarea industriei materialelor de construcţii.

Totodată, AOAR susţine lansarea cu maximă urgenţă a unui program care să asigure încălzirea pe bază de resurse regenerabile (majoritar pelete) a cel puţin 1.000 de instituţii publice (grădiniţe, şcoli, spitale, primării etc.) din toată ţara, oferind administraţiilor locale garanţii guvernamentale pentru o astfel de investiţie. "Un astfel de program va duce la crearea de noi locuri de muncă calificate şi va contribui major la îndeplinirea obiectivelor pe care şi le-a asumat România în cadrul Agendei UE 2020", se arată în comunicatul AOAR.

Oamenii de afaceri mai solicită Guvernului să lanseze un program naţional de investiţii ‘Prima Seră’ (de exemplu pentru minimum 2.000 de hectare în anul 2012). Potrivit AOAR, un astfel de program, susţinut de garanţii guvernamentale, va trebui să impună condiţii minime, precum punerea în funcţiune a investiţiei cel mai târziu în octombrie 2012, iar încălzirea serelor să fie realizată prin sisteme termice utilizând surse de energie regenerabilă (pelete, apă geotermală) cu generarea de minimum de emisii poluante. Astfel, arată AOAR, se asigură crearea de noi locuri de muncă, predominant în mediul rural, precum şi valorificarea potenţialului agricol şi energetic al României.