Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR) solicita Ministerului Economiei si Finantelor sa faca public proiectul bugetului de stat pentru anul 2009. Cerem, de asemenea, dezbaterea publica a bugetului de stat previzionat pentru anii 2010-2013.

AOAR considera ca preocuparea exclusiva a Guvernului pentru a realiza cea de-a treia rectificare bugetara, fiind deja anunta ca urmand a fi devansata si cea de a patra rectificare, sunt tot atatea motive de maxima ingrijorarea pentru mediul de afaceri.

De asemenea, Asociatia este de parere ca dezbaterea publica a Bugetului de stat pentru anul 2009, ca si pentru perioada pana in 2013, va obliga partidele politice sa se pronunte clar asupra viitorului regim fiscal din Romania, propunerile din programele politice urmand a fi judecate prin capacitatea acestora de a asigura, realist si stabil, un echilibru intre surse de venituri si cheltuieli. Oamenii de afaceri isi exprima ingrijorarea din mediul de afaceri, preocupat de lipsa de previziune a politicii fiscale si de posibilitatea schimbarii regulilor fortat de lipsa de resurse financiare

Pe de alta parte, AOAR reaminteste obligatia Romaniei, ca stat membru al UE de a prezenta public bugetul de stat pentru o perioada de minim 3 ani, ca si masura cuprinsa in Planul National de Reforma, document analizat de Comisia Europeana. Asociatia Oamenilor de Afaceri considera ca publicarea si dezbaterea bugetului previzionat pentru anii 2010-2013, reprezinta o baza serioasa, angajanta la nivelul partidelor politice si a intregii societati, fata de de optiunea adoptarii monedei euro in 2014 si respectarea masurilor cuprinse in Programul de Convergenta, adoptat de Guvern.

Nu in ultimul rand, AOAR apreciaza ca este necesara imbunatatirea semnificativa a sistemului de cheltuire eficienta a banului public, prin eliminarea rectificarilor bugetare si prin reducerea structurilor birocratice, functionarea acestora generand necesitatea cresterii cheltuielilor cu taxe, tarife si impozite platite de mediul de afaceri.

Sursa: AOAR