În acest context, oamenii de afaceri afirmă, într-un comunicat de presă, că susţin poziţia corectă a Guvernului României de respingere fermă a cererii formulate de instituţiile financiare internaţionale.
"Niciun stat membru al UE nu ia astfel de măsuri în această perioadă de criză economică şi situaţie nefavorabilă pe pieţele financiare ", spune conducerea AOAR.
Asociaţia apreciază ca "inacceptabilă" cererea FMI şi a CE de privatizare a unor societăţi strategice din energie, în condiţiile în care companiile similare din alte ţări membre UE continuă să fie deţinute în mod majoritar de state, iar guvernele susţin direct şi indirect expansiunea acestora în zona est-europeană, inclusiv în România.
Creştere nejustificată a unor profituri deja prea mari
AOAR atrage atenţia că măsura solicitată de instituţiile financiare internaţionale de liberalizare a preţurilor la energia electrică şi gaze "urmăreşte exclusiv interesul companiilor din domeniu, a căror poziţie dominantă pe piaţa din România este ignorată în mod inacceptabil de Consiliul Concurenţei". Potrivit oamenilor de afaceri, cererile FMI şi CE vizează exclusiv creşterea nejustificată a unor profituri şi aşa peste media celor de pe plan internaţional.
"Marje de profit superioare nivelului de 30% ilustreaza pe deplin lipsa de eficienţă a activităţii Guvernului, Consiliului Concurenţei şi ANAF, generând condiţii de falimentare a unui număr important de companii şi agravând competitivitatea produselor româneşti", mai spun oficialii AOAR.
Totodată, aceştia se declară împotriva vânzării pe bursă a unor pachete minoritare de 15% a unor companii care deţin monopol pe piaţă, cum ar fi Transgaz şi Transelectrica. Împreună cu pachetele de acţiuni deja cedate Fondului Proprietatea, acestea vor conduce la blocarea de către acţionarii interesaţi în maximizarea dividendelor de încasat, a oricăror proiecte de dezvoltare a acestor companii de importanţă strategică.
Managementul privat va aduce scumpiri
AOAR atrage atenţia Guvernului că, în cazul trecerii la un management privat a unor companii energetice, profiturile vor creşte prin majorarea preţurilor, în baza argumentului privind alinierea acestora la nivelul UE, fără legătură cu costurile reale.
"Este posibilă declanşarea unei spirale inflaţioniste şi/sau falimentarea în lanţ a firmelor producătoare româneşti", avertizează AOAR. Experienţa companiilor din domeniul energiei, care îşi maximizează profiturile neinvestind conform obligaţiilor asumate, reducând masiv numărul de locuri de muncă şi exercitând presiuni pentru creşterea preţurilor reprezintă o dovadă măsurabilă a unei astfel de strategii dăunătoare mediului de afaceri din România, conchid oamenii de afaceri.