Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR) considera nejusificate solicitarile formulate de companiile de distributie a gazelor naturale, de marire a pretului gazelor naturale cu 10%. AOAR a cerut public in repetate randuri interventia Consiliului Concurentei pentru a verifica justificarea cererii concertate a principalilor distribuitori de gaze de crestere uniforma a pretului gazelor naturale, indiferent de cota de import realizata, de marimea companiei si a costurilor sale specifice.
De asemenea, Asociatia cere ca ANRE sa-si indeplineasca obligatia legala de a verifica corect si profesionist cererile companiilor de distributie a gazelor naturale si sa decida exclusiv pe argumente de natura economica reale. Oamenii de afaceri apreciaza ca afirmatiile unor agentii de rating internationale, care deplang atitudinea „restrictiva„ a unor agentii nationale de reglementare in domeniul energetic si chiar ale unor guverne din tarile central si est europene, ca fiind incorecta si menita sa exercite presiuni inacceptabile, urmarind exclusiv interesele companiilor energetice.
AOAR reaminteste ca aceleasi agentii de rating au sanctionat ani la rand tarile care nu au dezmembrat companiile energetice nationale si nu au procedat la vanzarea „la bucata” a distributiilor de gaze si energie electrica, ceea ce a dus la transferarea unui monopol de stat catre un monopol privat. Astazi, acelasi agentii exercita presiuni in favoarea noilor monopoluri private.
Asociatia Oamenilor de Afaceri a cerut in repetate randuri aplicarea regulilor economiei concurentiale si companiilor energetice, cresterea profiturilor acestora preponderent prin cresterea repetata a preturilor, fiind o dovada a incapacitatii manageriale a acestora si neconforma cu numeroaselor „lectii” predate managerilor romani de consultantii diferitelor entitati financiare internationale.
Mai mult, AOAR reaminteste reprezentantilor agentiilor de rating, ca sustin acum necesitatea pastrarii in tari ca Franta si Germania a structurilor integrate de producere, transport si distributie a energiei electrice si gazelor naturale, contrar cerintelor ce au fost impuse in mod discretionar unor tari ca Romania. AOAR cerea agentiilor de rating sa continue sa fie preocupate de neutralitatea si profesionalismul evaluarilor pe care le fac publice, pentru mentinerea credibilitatii si bonitatii acestora.
Sursa: AOAR