ŢAOAR cere public Guvernului să pună, cu maximă urgenţă, în dezbatere publică programul de reindustrializare a României, astfel încât la reuniunea şefilor de stat şi de Guvern din ţările membre ale UE, programată pentru luna martie 2014, ţara noastră să poată susţine o poziţie consistenţă şi conformă cu interesele de dezvoltare economică pe termen lung a României. (…) Stabilirea ca obiectiv a creşterii ponderii industriei în PIB-ul UE, de la circa 16% în prezent la 20% în 2020, reprezintă o provocare majoră în contextul globalizării şi accesului la resurse. AOAR apreciază că România are probleme grave cu actuala bază de producţie, atât din punct de vedere al valorii dar mai ales al organizării acesteia sub formă de 'buncăre', în care intră materii prime, semifabricate sau subansamble importate, transformate în produse finite prin utilizarea forţei de muncă ieftineŢ, se arată în comunicatul AOAR.

În plus, reprezentanţii mediului de afaceri susţin că au atras constant atenţia decidenţilor politici asupra importanţei utilizării mecanismelor financiare, îndeosebi a ajutoarelor de stat, spre a susţine refacerea unor lanţuri de valori în industriei tradiţionale cum sunt industria textilă şi industria chimică. 'Nu este firesc să exportăm fier vechi şi să importăm oţel beton, să facem prelucrarea primară a petrolului şi să importăm garnituri de cauciuc sau produse uzuale din material plastic', se precizează în comunicat.

În privinţa utilizării ajutoarelor de stat şi a fondurilor europene, AOAR susţine că acestea nu au mers către susţinerea economiei româneşti bazate pe cunoaştere, având în vedere cel mai recent comunicat oficial al INS care arată o scădere majoră a inovării în cadrul firmelor româneşti, în perioada 2010-2012, comparativ cu 2008-2010.

De asemenea, AOAR cere Guvernului să acorde atenţie maximă în perioada imediat următoare reindustrializării României, ca bază a menţinerii unui ritm anual de creştere economică de 3-5%. 'România trebuie să producă şi să vândă, intern şi extern, un volum în creştere de produse concepute şi realizate în România, chiar dacă va continua să fie un furnizor de forţă de muncă ieftină', se mai arată în documentul citat.

AOAR a cerut public, constant în ultimii 5 ani, lansarea unei discuţii publice largi pe tema reindustrializării României, însă cele câteva iniţiative şi analize realizate de Ministerul Economiei nu s-au concretizat într-o politică publică coerentă şi eficientă, se mai arată în comunicatul citat. 'Astăzi, investitorii din România se orientează strict în funcţie de obiectivele proprii, ce nu sunt de multe ori aceleaşi cu interesul economic general', se subliniază în comunicatul citat.

sursa: Agerpres