Asociatia oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR) nu este de acord cu adoptarea unei strategii energetice pana in luna iunie 2007. In cazul adoptarii, Romania nu va avea in acest caz o pozitie oficiala puternica si argumentata in dezbaterea ce are loc la nivel european, pe baza documentelor si tintelor concrete comunicate de Comisia Europeana la data de 10 ianuarie 2007, informeaza un comunicat al Asociatiei.
AOAR reaminteste Guvernului ca in martie 2007, sefii de stat si de guvern vor adopta planul de actiune in domeniul punerii in aplicare a strategiei energetice la nivelul UE.In acest caz, Romania va mai putea include in strategia sa din iunie 2007 doar masuri pentru aplicarea hotararilor UE.
AOAR sustine ca aceasta este o prima dovada concreta ca Romania nu este pregatita sa participe la dezbaterea unor teme europene majore, continuand sa actioneze ca o tara “in curs de integrare” in UE, situatie de neacceptat.
Unul dintre cele mai importante obiective cuprinse in strategia energetica a Romaniei (construita pentru perioada 2007-2013) este cresterea productiei interne de energie electrica, ceea ce va dubla PIB-ul Romaniei, dupa spusele ministrului Economiei si Comertului, Varujan Vosganian. Liberalizarea pietei este un alt obiectiv al strategiei, unde se doreste listarea la bursa in cel mai scurt timp a companiilor Romgaz, Transgaz si Hidroelectrica. Potrivit ministrului, in urma acestei operatiuni piata energiei ar putea beneficia de fonduri de peste 1 miliard de euro in perioada aplicarii strategiei.
Alte obiective aflate pe lista Ministerului Economiei vizeaza productia de energie electrica in regim de cogenerare si cu resurse regenerabile, investitii in protectia mediului si constituirea unui fond social de ajutorare a persoanelor cu venituri mici. Potrivit MEC, acest fond va fi bugetat de catre principalii jucatori de pe piata energetica.
Sursa: Capital 22 Ianuarie 2007