”Există anumite elemente care ar trebui discutate referitor la modul în care a fost construit bugetul. Una peste alta, salariile au crescut, deci firmele au transferat o parte din această facilitate în salarii şi s-a mărit puterea de cumpărare. Primul efect notabil pe care îl aşteptăm este ca, prin creşterea puterii de cumpărare al reducerii TVA la produsele de bază de la 24 la 9%, fie să ducă la o creştere a consumului populaţiei şi prin aceasta, pe de o parte, firmele care sunt în domeniu să aibă motive să investească şi să aibă o producţie suficientă calitativă şi cantitativă, iar pe de altă parte temerea şi criticile cum că toată această reducere s-ar duce în profitul întreprinderilor e nejustificată”, a afirmat, marţi, la un post privat de televiziune, Cristian Pârvan.
Reprezentantul AOAR a adăugat că pe o piaţă super-concurenţială cum este cea din România, nivelul preţurilor va scădea diferenţiat în funcţie de tipul produselor alimentare.
”Piaţa agroalimentară e super-concurenţială, iar asta va face să nu se poată menţine preţurile la nivelul actual şi scăderea la 9% se va vedea diferenţiat în funcţie de tipul de produse în preţ. O asemenea măsură pe segmentul de lapte şi produse lactate era justificată pentru faptul că de la 1 aprilie 2015 s-a înlăturat sistemul cotelor de lapte la nivel european. Produsele din lapte vor suferi o competiţie acerbă la nivelul pieţei româneşti sau al producătorilor români la concurenţă cu producătorii din Ungaria, Polonia şi alte ţări. ANAF-ul n-a mai comunicat din luna noiembrie 2014 cum stă cu rambursările de TVA şi suntem în aprilie 2015. E posibil ca aceste plusuri raportate triumfalist de ANAF să fie de fapt generate de nerambursarea de TVA către firme, aşa cum este regula, în maxim 45 de zile”, a explicat Cristian Pârvan.
Marţi, premierul Victor Ponta a anunţat scăderea TVA la 9% la toate produsele alimentare, la băuturile nealcoolice şi la serviciile de alimentaţie publică, începând de la 1 iunie, anul acesta.
”În urma discuţiilor pe care le-am avut şi cu Ministerul de Finanţe, evident presiunea Ministerului Agriculturii, cu Banca Naţională, cu FMI, cu Comisia Europeană, am luat decizia, şi astăzi vom aproba ordonanţa de urgenţă prin care, de la 1 iunie, toate, absolut toate alimentele, nu doar cele cinci alimente de bază, absolut toate produsele agro-alimentare din România vor avea o cotă de TVA de 9%. Şi toate băuturile nealcoolice”, a spus Ponta, la începutul şedinţei de Guvern.
Premierul a adăugat că ,”pentru a păstra o coerenţă”, s-a decis în această dimineaţă ca TVA de 9 % să se aplice şi pentru toate serviciile de alimentaţie publică. (Sursa: Agerpres)