‘AOAR consideră firească respectarea normelor şi regulamentelor Comisiei Europene, dar nu poate trece cu vederea consecinţele economice majore pe care le suportă mediul de afaceri românesc şi, pe cale de consecinţă, întreaga economie, cu afectarea gravă a bugetului de stat (impozite şi taxe pe salarii, TVA), ca urmare a opririi intempestive a derulării tuturor proiectelor aflate în execuţie’, se arată într-un comunicat al AOAR..
De asemenea, oamenii de afaceri cer ca în funcţie de deficienţele identificate şi de negocierea unor corecţii financiare legal prevăzute în regulamentele Comisiei Europene să fie puse urgent în practică măsuri ce vor permite continuarea lucrărilor începute în cadrul POS Infrastructură, POS Mediu şi POS Competitivitate, întrucât sistarea lucrărilor, retragerea utilajelor şi a forţei de muncă vor avea consecinţe economice ce ar trebui să fie luate în considerare de oficialii Comisiei Europene.
Potrivit comunicatului AOAR, sancţionarea incorectă a unor ONG-uri care s-au implicat cu profesionalism în derularea unor proiecte finanţate din POSDRU ar putea consecinţe extrem de grave.
‘Sancţionarea incorectă a acestor organizaţii şi chiar blocarea completă a rambursărilor, urmare a neclarificării de către autorităţile competente a unor aspecte legale, cum ar fi cele referitoare la achiziţiile publice, vor avea consecinţe extrem de grave, procese şi pierderea definitivă a fondurilor blocate în proiecte, întrerupte ca urmare a lipsei de finanţare. ONG-urile, patronatele şi sindicatele nu pot asigura finanţarea activităţilor pe durate de peste un an, în aşteptarea iluzorie a deblocării rambursărilor. De asemenea, Ministerul Afacerilor Europene trebuie să decidă, alături de Guvern, care sunt proiectele ce trebuie definitiv suspendate asigurând însă deblocarea celorlalte’, se mai arată în documentul AOAR.
Oamenii de afaceri consideră că există soluţii comerciale şi legale de adoptarea unor măsuri corective legale, dar care necesita timp şi clarificări, însă acestea trebuie făcute în paralel cu continuarea lucrărilor începute.
‘AOAR cere Guvernului, Ministerului Afacerilor Europene să acţioneze cu fermitate pentru punerea în practică a corecţiilor necesare, dar să promoveze şi o poziţie mai profesionistă şi mai fermă în negocierile cu funcţionarii CE. Miza economică a deblocării derulării proiectelor cu cofinanţare europeană este vitală pentru economia României în anii 2012 şi 2013’, apreciază reprezentanţii asociaţiei.
Nu în ultimul rând, AOAR atrage atenţia că falimentele ce se vor înregistra la agenţii economici implicaţi în proiectele cofinanţate din fonduri europene vor avea ca efect lipsa de interes pe viitor faţă de acest tip de lucrări.
‘AOAR atrage atenţia autorităţilor române, dar şi celor europene asupra euroscepticismului în creştere generat de modul superbirocratic, în unele cazuri contradictoriu în care este tratat mediul de afaceri în legătură cu posibilele deficiente operaţionale inerente în desfăşurarea unor proiecte de anvergură’, se mai menţionează în comunicatul Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR).
Sursa: Agerpres
AOAR solicită o analiză a efectelor pe care le implică blocarea fondurilor europene
24 septembrie 2012, 13:01
Ultima modificare în 24 septembrie 2012, 16:01
Asociaţia Oamenilor de Afaceri din România (AOAR) cere Guvernului României să facă o analiză financiară urgentă asupra efectelor economice grave pe care le implică blocarea totală de către Comisia Europeană a decontărilor pe cele cinci programe operaţionale.
Etichete: aoar,
fonduri,
fonduri europene
Publicat in categoriile: Companii
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Companii
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook
- Cele mai mari companii din lume conduse de femei
- VEZI cât a oferit DAN DIACONESCU pentru acțiunile Oltchim
- S-A DECIS: Dan Diaconescu a CÂŞTIGAT licitaţia pentru privatizarea OLTCHIM
- Cum să gestionezi eficient deșeurile medicale? Investitorii au soluții
- Ofertă spectaculoasă pentru privatizarea Oltchim
- Ce înseamnă prezenţa Sistemului Coca-Cola pentru economia românească
- Publicitatea face legea pe piaţa media autohtonă
- Bruxellesul pare că şi-a pierdut răbdarea: reactoarele nucleare din Bulgaria, Lituania şi Slovacia trebuie dezafectate
- Victor Ponta despre Oltchim: ”Ce s-a întâmplat astăzi e o privatizare românească”
- Siemens dă afară 220 de angajați din Elveţia şi relochează o parte din activitate în România şi China