A fost vândut CET Arad SA
Potrivit unor surse citate de Special Arad, la începutul săptămânii trecute, firma de origine elvețiană AOT Energy a cumpărat CET Arad SA, centrala mare din afara orașului, aflată în insolvență, iar din cauza deciziei votate în adunarea creditorilor de luna trecută ar avea cale liberă „să redirecționeze” în propriul cont și datoriile de peste 20 de milioane de lei ale CET Hidrocarburi.
„Treptat, AOT Energy pare că devine firma care pune stăpânire pe sistemul de termoficare a municipiului Arad”, a transmis sursa citată anterior.
Pe data de 20 februarie 2023, creditorii CET Arad SA s-au reunit într-o ședință la sediul din Timișoara a Eurosmart (administratorul judiciar al CET Arad SA), unde au avut de stabilit ce se va întâmpla cu dreptul de creanță a CET Arad SA asupra datoriilor pe care le are CET Hidrocarburi SA (centrala mică din municipiul Arad).
„Soldul datoriei CET Hidrocarburi SA față de CET Arad SA la data de 28.02.2023 a fost de 23.743.153,33 lei – debit principal și 3.625.330,50 lei – penalități calculate până la data de 31.01.2023”, a transmis Primăria Municipiului Arad, unul dintre creditori.
A fost emisă o cerere de eșalonare (nr. 2192/07.06.2022), transmisă de S.C. CET Hidrocarburi S.A, privind creanța existentă între părți, care nu a fost supusă votului adunării creditorilor de pe data de 20 februarie 2023 de la sediul Eurosmart. Pe de altă parte, pe ordinea de zi a ședinței au fost supuse la vot, la solicitarea AOT Energy, două puncte care prevedeau practic același lucru: scoaterea la licitație a creanțelor pe care le are CET Hidrocarburi pentru CET Arad SA. Deși Primăria Municipiului Arad s-a opus acestui lucru, decizia a trecut de vot, fiind nevoie de o majoritate relativă.
„Cu toate acestea, cu votul a 98,9911% din creanțele creditorilor prezenți (care au votat în adunarea creditorilor) s-au aprobat ambele puncte de pe ordinea de zi”, a transmis instituția respectivă.
Ce s-a întâmplat cu datoriile CET Hidrocarburi și CET Arad SA?
Potrivit sursei citate anterior, „cele două CET-uri se bat în instanță la ora actuală pentru datorii pe care le au una față de alta.” CET Arad SA solicită circa 27 de milioane de lei de la CET Hidrocarburi pentru a acoperi datoriile plus penalizările pentru neplata lor, însă CET Hidrocarburi susține că are de achitat doar 23 de milioane de lei întrucât nu se pune problema unor penalizări. Pe de altă parte, CET Hidrocarburi e în instanță cu CET Arad SA, acuzând centrala mare că nu și-a onorat serviciile în 2019, potrivit directorului general CET Hidrocarburi, Victor Ciulean.
De când a intrat în insolvență, activitatea CET Arad SA a devenit treptat exclusivă pentru profitul AOT Energy – unul dintre creditori. Dacă la început, era vorba ca insolvența să fie doar o măsură pentru a putea face un plan de reorganizare care să permită centralei să își continue profitabil activitatea, la ora actuală singura activitate de la CET este desfășurată de AOT Energy, care folosește (sub formă de închiriere) motoarele de acolo.
În prezent, motoarele finanțate de AOT Energy sunt singura sursă de venit pentru CET Arad SA, profitul lor intră practic în „buzunarul firmei elvețiene”, în timp ce „CET mai primește doar chiria pe motoare”, a spus sursa citată anterior. Pe scurt, AOT Energy a demarat treptat preluarea inevitabilă, retehnologizând centrala în folos propriu.