Mai multe orase au ramas fara apa calda. In Pitesti, Galati, Deva, Giurgiu si alte cateva localitati, locuitorii nu vor mai avea la robinet apa calda. Bucurestiul a fost iertat, dar este greu de precizat pentru cat timp. Cauza este simpla: societatea Termoelectrica va opri furnizarea energiei termice catre furnizorii care au si-au achitat angajamentele de plata pe luna iunie. La inceputul primaverii, Termoelectrica ameninta cu sistarea livrarii apei calde in mai multe orase. Ceea ce s-a facut atunci a fost un protocol de plata. Protocolul nu a fost respectat.
Astfel, la aceasta data, exista in continuare societati care distribuie energie termica si au datorii de peste 100 miliarde de lei la Termoelectrica. Pe primul loc, detasat, se afla compania bucuresteana Radet, cu datorii de 1,6 miliarde de lei. Urmeaza companiile din Iasi, Galati si Constanta, care au datorii de aproximativ 300 miliarde de lei. Primarul general al Capitalei, Traian Basescu, afirma, insa, ca datoriile Radet sunt mai mici. De fapt, nu este vorba doar despre datorii intre doua companii, ci despre blocaj financiar.
La randul lor, distribuitorii apei calde au de incasat bani de la populatie sau de la agentii economici. Termoelectrica are datorii catre bugetul de stat, dar si pierderi de 16.000 miliarde de lei. Datoriile societatii Termoelectrica la bugetul statului se ridica la aproximativ 3.000 miliarde lei. La aceasta se adauga datoriile de 400 milioane de dolari pentru combustibilul achizitionat iarna trecuta.
Electrica are datorii de 6.000 miliarde lei
Si pentru ca tabloul sa fie complet, mai adaugam si faptul ca Termoelectrica ar trebui sa se aprovizioneze in aceasta perioada cu combustibil pentru iarna viitoare. Este evident ca datoriile, pe de o parte, si sumele neincasate, pe de alta parte, duc Termoelectrica intr-o situatie financiara extrem de stanjenitoare. Termoelectrica, companie nascuta dupa spargerea fostului Renel, este cea mai putin profitabila dintre societatile din sistemul energetic. Pierderi, datorii la buget, tehnologie veche si lipsa restructurarii. Toate acestea sunt pacatele cu care se confrunta societatea Termoelectrica. Compania s-a obisnuit ca lipsa de eficienta cu care lucreaza sa fie compensata de cresterile de tarife. Acest lucru s-a intamplat chiar saptamana trecuta, atunci cand guvernul a decis marirea tarifelor la energia electrica si cea termica. Ceea ce nu va face decat ca populatia sa-si achite cu si mai mare greutate datoriile si platile curente. In ceea ce priveste agentii economici, acestia par a fi avantajati. Despre debransarea marilor datornici se aude din ce in ce mai putin. Interesant este ca, spre exemplu, la energie electrica, Termoelectrica are de incasat aproximativ 6.000 miliarde lei de la Electrica, 638 miliarde lei de la Hidroelectrica si 257 miliarde lei de la Transelectrica. Este evident ca, fata de aceste datorii, obligatiile de plata ale populatiei se zaresc in alta lumina. Dar, ca de obicei in ultimii 11 ani, companiile nationale stiu sa joace dur doar cu consumatorii casnici.
Apa calda pe ochi frumosi
5 iulie 2001, 12:00
Ultima modificare în 5 iulie 2001, 15:00
Mai multe orase au ramas fara apa calda. In Pitesti, Galati, Deva, Giurgiu si alte cateva localitati, locuitorii nu vor mai avea la robinet apa calda. Bucurestiul a fost iertat, dar este greu de precizat pentru cat timp. Cauza este simpla: societatea Termoelectrica va opri furnizarea energiei termice catre furnizorii care au si-au achitat angajamentele de plata pe luna iunie. La inceputul primaverii, Termoelectrica ameninta cu sistarea livrarii apei calde in mai multe orase. Ceea ce s-a facut at
Etichete: arhiva,
datorii,
miliard,
termo
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook