Apa care nu trebuie băută pe caniculă. Medic urolog: Exclus să o bem, chiar nu recomand

Apă

SURSA FOTO: Dreamstime

Apa este, fără îndoială, cea mai bună băutură hidratantă, recomandată de experţi atunci când este foarte cald afară. Totuşi, în anumite condiţii, apa poate ajunge să ne facă rău. Iată la ce trebuie să fim atenţi.

Pericolul ascuns al sticlelor de apă uitate în mașină pe caniculă. Nu mai bea niciodată apa respectivă

Specialiștii avertizează că o sticlă de apă uitată într-o mașină pentru câteva ore, pe caniculă, nu mai poate fi consumată deoarece devine un pericol pentru sănătatea noastră. Din acest motiv, nu este indicat să o bem.

Pentru a ne feri de riscuri, este bine să acordăm atenție câtorva detalii. Medicii recomandă să nu alegem un recipient de plastic atunci când cumpărăm apă.

Gheorghe Niță, specialist urolog, a explicat într-o intervenție la Antena 3 că ar fi ideal ca apa să fie îmbuteliată într-un recipient inert, precum sticla. El a subliniat că plasticul nu este inert și, de multe ori, nu este depozitat în condiții ideale, fiind expus la temperaturi mari.

Acesta a adăugat că dacă o sticlă de plastic a stat peste vară la temperaturi de 40 de grade, multe dintre componentele din plastic se pot transfera în apă. Astfel, apa care inițial era curată la sursă ajunge să fie infestată și să favorizeze apariția anumitor afecțiuni.

Medicul a avertizat că este exclus să mai bem o apă care a stat înainte în mașină, la temperaturi ridicate, subliniind că nu recomandă sub nicio formă acest lucru.

„Dacă acea sticlă de plastic a stat peste vară la temperaturi de 40 de grade, multe dintre componentele din plastic se pot duce și în apă.

Și iată, deși apa, în teorie la sursă, este o apă curată, ajunge să fie una infestată și să favorizeze apariția anumitor afecțiuni.

Se întâmplă de exemplu mai ales acum vara să lăsăm apa în mașină și o bem după 2-3 ore.

Este exclus să mai bem o apă care a stat înainte în mașină, chiar nu recomand acest lucru”, a precizat medicul Gheorghe Niță la postul TV.

Nu mai consuma apa uitată în maşină în sticle de plastic! / SURSA FOTO: Dreamstime

Factori de risc pentru deshidratare pe caniculă. Ce băuturi trebuie să evităm

Tot în această perioadă caniculară, este foarte important să ştim ce tipuri de băuturi nu este bine să consumăm, dar şi care sunt permise. Băuturile dulci, cum ar fi sucurile, băuturile energizante și ceaiurile îndulcite, pot duce la deshidratare, avertizează experții.

Aceste băuturi conțin cantități mari de zahăr, iar când sunt consumate, corpul trebuie să dilueze zahărul prin sustragerea apei din țesuturi, ceea ce poate provoca deshidratarea. În plus, băuturile carbogazoase cresc stresul oxidativ asupra rinichilor, organe esențiale în procesul de hidratare.

Nici cafeaua nu este recomandată pe caniculă, deoarece cofeina are un efect diuretic, făcându-ne să urinăm mai mult. Totuși, lichidul consumat dimineața poate compensa acest efect.

Cercetările arată că consumul a două sau trei cești de cafea nu afectează semnificativ hidratarea corpului. Problemele apar când aportul de cofeină este excesiv, acesta devenind deshidratant.

Specialiştii recomandă limitarea consumului excesiv de cafea și sugerează opțiuni precum băuturile decofeinizate sau ceaiurile din plante pentru a menține un nivel optim de hidratare în zilele caniculare.

Citeşte aici despre mai multe tipuri de băuturi nerecomandate, dar şi care sunt bune pe caniculă, potrivit experţilor.