Apa tonică te poate lăsa fără permis
Apa care te lasă fără permis! Puțini știu că apa tonică poate duce la pierderea permisului de conducere, deoarece aceasta conține chinina, un ingredient care poate provoca rezultate fals pozitive în testele pentru depistarea substanțelor interzise.
Chinina, prezentă în apa tonică, poate semnala eronat prezența amfetaminei în testele Drug Test efectuate de poliție. Astfel, șoferii riscă să rămână fără permis pentru o perioadă de 72 de ore, chiar dacă nu au consumat substanțe interzise.
Medicul legist Cristian Papărău a explicat că toate tipurile de apă tonică conțin chinina, iar acest ingredient poate duce la un rezultat fals pozitiv la un test de droguri, indicând prezența amfetaminei. Astfel, există riscul ca, după consumul acestei băuturi, un șofer să fie testat pozitiv în trafic.
Deși testele de sânge și urină ar trebui să fie negative, există posibilitatea ca permisul să fie suspendat timp de 72 de ore, iar testul ar putea da rezultate pozitive pentru o perioadă de câteva ore după consum.
„Orice apă tonică are în compoziția sa și chinină, nu contează producătorul, nu produsul în sine are o problemă. (…) La un eventual drugtest, chinina, care este în apa tonică, poate da un rezultat fals pozitiv la amfetamină. Așadar există riscul ca după ce consumi o astfel de băutură să ieși pozitiv la un test în trafic.
Testul de sânge și de urină în mod normal ar trebui să iasă negativ. Însă există riscul să rămâi fără permis timp de 72 de ore după ce consumi o astfel de apă tonică. Intervalul în care s-ar pozitiva un eventual drugtest să-l considerăm undeva de ordinul orelor.”, a spus acesta.
Este legal să mănânci sau să bei la volan?
Mulți șoferi se întreabă dacă este permis sau nu să mănânce sau să bea apă în timpul condusului. Deși unii consideră că nu reprezintă un pericol să consume cafea, apă sau un covrig la volan, legislația rutieră interzice acest comportament. Conform reglementărilor, polițiștii pot aplica amenzi celor care încalcă această regulă.
Dacă un conducător auto este surprins mâncând sau bând apă la volan, acesta riscă sancțiuni de 2-3 puncte de amendă (clasa I de sancțiuni) pentru că nu își ține ambele mâini pe volan și 4-5 puncte de amendă (clasa a II-a de sancțiuni) pentru neatenția la drum. Astfel, consumul de alimente sau băuturi poate distrage atenția șoferului și îl poate împiedica să țină ambele mâini pe volan, ceea ce crește riscul de accidente.
Potrivit legii, „constituie contravenţie și se sancţionează cu amendă prevăzută în clasa I de sancţiuni […] lăsarea liberă în timpul conducerii a volanului, ghidonului sau a manetei de comandă a vehiculului”.