Mai multe fântâni din județul Vaslui, contaminate cu nitriți și E-coli

În probele de apă prelevate din surse publice, experții au identificat prezența nitriților, a bacteriei E-coli și a enterococilor. Din totalul de 49 de surse analizate, 25 au prezentat deficiențe în ceea ce privește caracteristicile fizico-chimice, în timp ce șase nu au îndeplinit cerințele microbiologice.

Concentrațiile de amoniu, nitrați, fier sau mangan din fântâni depășeau limitele admise. Autoritățile locale au fost avertizate să efectueze curățarea și dezinfectarea periodică a fântânilor, iar în situațiile de neconformitate, să afișeze mesaje de avertizare, precum „Apa nu este bună de băut” sau „Apa nu este bună de folosit pentru sugari şi copiii mici”.

Raportul DSP Vaslui menționează că este obligatoriu să se asigure accesul la apă potabilă gratuită pentru sugari și copiii cu vârsta până la 3 ani, precum și pentru femeile gravide sau care alăptează, în cazul în care nu există alternative viabile de apă potabilă care să ofere o calitate corespunzătoare, în special în situațiile în care sursele de apă depășesc limitele admise de concentrație a nitraților.

De asemenea, precizează sursa citată, trebuie să se asigure accesul gratuit la apă potabilă pentru sugari și copiii mici. Autoritățile sunt responsabile să identifice și să remedieze problemele pentru a îmbunătăți calitatea apei. Situația este în continuă schimbare din cauza condițiilor climatice și a factorilor de poluare.

Potrivit HotNews, în județul Vaslui există 3.782 de fântâni publice și 310 izvoare captate pe domeniul public.

Mai multe fântâni publice, închise temporar pentru dezinfectare și igienizare

Tot luna aceasta, o serie de fântâni publice au fost închise temporar pentru dezinfectare și igienizare. Administrația lugojeană a continuat acțiunea de dezinfectare și igienizare a fântânilor publice din municipiu.

Alte nouă astfel de surse de apă potabilă au fost închise începând de vineri, 17 mai, la ora 9, și până sâmbătă, 25 mai, la ora 11.

Fântânile afectate au fost următoarele:

  • F2 Micro III Lugoj, str. Ceahlăului bl.32 sc. A,
  • F9 Strada Bocșei Lugoj, str. Bocșei nr. 11,
  • F13 Strada Țesătorilor Lugoj, str. Țesătorilor bl.12,
  • F18 Parc G. Enescu Lugoj, str. Padeșului -Parc G. Enescu,
  • F20 Strada Jabărului Lugoj, str. Jabărului,
  • F24 Cartier Stadion III Lugoj, Cartier Stadion III,
  • F29 Strada Hezerișului Lugoj, str. Hezerișului,
  • F33 Strada Timișorii Lugoj, str. Timișorii -Filatura de mătase, și
  • F35 Strada T. Popovici Lugoj, str. T. Popovici colț cu str. V.V. Delamarina.

În astfel de situații, după reluarea alimentării cu apă, este posibil ca la robinete să curgă apă tulbure. Deoarece această perturbare a fost de scurtă durată, s-a recomandat să nu se folosească apa până când aceasta se limpezește complet.